retour den haag-brussel

Kamer sms't volop

Meestal komen de mobiele telefoons van Tweede-Kamerleden niet in beeld als debatten worden uitgezonden op televisie. Ze worden vastgehouden onder de bank, de Kamerleden zelf zitten voorovergebogen en een van hun armen beweegt - ze sms'en.

In de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer staan ook Kamerbewaarders. Ze brengen thee, koffie en frisdrank naar bewindslieden. En ze brengen briefjes rond die Kamerleden naar elkaar sturen of die heen en weer gaan tussen ambtenaren en ministers of staatssecretarissen. Maar ook die sms'en met elkaar.

Nee, zeggen de Kamerbewaarders zelf: het is niet zo dat ze nu minder briefjes rondbrengen dan vroeger. Er zijn bodes die denken dat dat komt omdat het verboden is om mobiele telefoons aan te hebben in de vergaderzaal, maar dat is niet meer zo. Alleen het geluid van de mobieltjes is verboden.

Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA), noemt zichzelf “een vreselijke sms'er“. Maar als ze iets echt belangrijk vindt, stuurt ze een briefje. “De sms-taal is kortaf en ook kort. Je hebt maximaal 160 tekens. En twee berichten sturen staat zo opdringerig.“ Op een briefje is plek voor een toelichting, zegt ze. “Of voor een vriendelijke groet.“

Kamerlid Ed van der Sande (VVD) stuurde pas kort geleden voor het eerst een briefje. Hij vond dat hij dat ook een keer gedaan moest hebben. “Maar eigenlijk ben ik niet meer van de briefjestijd.“ Hij sms't. “Zelfs een keer met een bewindspersoon.“ Er zijn ook Kamerleden die in de vergaderzaal nooit een sms versturen naar collega's. Zoals Kamerlid Kees van der Staaij (SGP). “Niet omdat ik er een fundamentele hekel aan heb. Het is gewoon niet mijn favoriete communicatiemiddel.“ (PdK/HM)

Foto Roel Rozenburg DENHAAG:12JUNI2003 Regeringsverlaring kabinet Balkenende II. Minister Hoogervorst (VWS) roept een bode. FOTO TWEEDE CAMERA/ROEL ROZENBURG
Foto Roel Rozenburg DENHAAG:12JUNI2003 Regeringsverlaring kabinet Balkenende II. Minister Hoogervorst (VWS) roept een bode. FOTO TWEEDE CAMERA/ROEL ROZENBURG Rozenburg, Roel

Kijken en verrijken

Na een uitvoerige scholing in soorten kiesstelsels en gesprekken met experts gaan de 141 leden van het Burgerforum vanaf morgen het land in. De leden werken op initiatief van minister Pechtold (Bestuurlijke vernieuwing, D66) aan een advies aan het kabinet en de Tweede Kamer over het kiesstelsel. De burgers van het Burgerforum zijn in twee maanden tijd “experts' geworden. “Wij weten meer dan een gemiddeld Kamerlid“, zegt Peter Kranendonk (25), een van de 141 leden. Hijzelf volgde “weleens verkiezingen in het buitenland“ maar is een stuk wijzer geworden “De groep wil gelukkig erg graag, al zijn er ook mensen die het soms even niet zien zitten.“

Vorige week, tijdens de laatste interne bijeenkomst in Zeist, werden de rollen verdeeld en kregen de leden les over besluitvorming en groepsvorming van zakenvrouw van het jaar 1997 Jolanda Eijgenstein. Kranendonk: “We moeten nu leren van de burgers in het land. Jolanda leerde ons dat je jezelf kan verrijken door naar anderen te kijken.“ De 141 leden zijn verdeeld in zeven groepen met een woordvoerder en een voorzitter. Kranendonk zit in de mediawerkgroep en doet de contacten met de pers. Morgenavond is de eerste publieke bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam. (HM)

Bijdragen: Petra de Koning, Inger Kuin en Huib Modderkolk.