Rauher Engel danst onder klokkende rokken

De prins op het witte paard is een de ijzeren robot die door drie dansende Doornroosjes uit elkaar geschroefd wordt. De droom van “iedere' vrouw ligt even later in moertjes en schroefjes onttakeld op de grond. Het is een mooi eindbeeld van de voorstelling Wo bist Du van dansgezelschap Rauher Engel. Een nieuw Rotterdams gezelschap, opgericht door Dagmar Chittka die 12 jaar lang de choreografische helft was van het duo-gezelschap Lieber Gorilla dat zojuist is opgesplitst. De andere helft van Lieber Gorilla, Claudia Hauri gaat verder onder de naam Gato Bazar.

Lieber Gorilla was typisch zo'n klein gezelschap dat met veel vormvondsten mooie beelden creëerde op het grensgebied van dans en theater. Veel is er met Rauher Engel niet veranderd want het handschrift van Chittka heeft geen enorme metamorfose ondergaan.

Met danseressen Katjoeska Siccama en Caroline Bon, wordt in Wo bist Du associatief gezocht naar de identiteit van de hedendaagse vrouw. Een beetje op het niveau van de Viva-lezeres die op zoek is naar een man, toch modern is, af en toe lekker gek kan doen, houdt van omkleedpartijen en toneelspelen. Het begint allemaal prachtig: de hele toneelvloer is verborgen onder één groot doek dat later de drie aan elkaar genaaide rokken van de dansers blijkt te zijn. Onder de rokken word een bontjas of een menselijk bot vandaag getoverd, maar met de “rokkenvloer' wordt vooral bewogen.

Zo zitten er meer mooie beelden in: de dames klimmen en draaien in de acrobatiekdoeken die mooi uitgelicht zijn. Blijkbaar zijn de doeken populair want Alain Platel en het Hans Hof Ensemble gebruikten ze onlangs ook. Het is een bezwaar dat Wo bist Du vaker aankleeft: alles is al een keer gezien. Met de afgezaagde thematiek wordt niet veel nieuws of interessants gedaan, de eindregie en dramaturgie zijn erg jaren tachtig en, door de kindertheaterachtergrond van de dames, krijgt het stereotypisch toneelspelen een kleutertoon. En zo brengt Rauher Engel een eerste voorstelling die bij vlagen uitblinkt door prachtige vormvondsten (van o.a. Wouter Rockx), maar die niet beklijft door een gebrek aan inhoud en hedendaagsheid.

Vooratelling Engel: Wo bist Du door Dansgezelschap Rauher. Gezien 19/5 Lantaren/Venster Rotterdam. Tournee vanaf najaar 2006. Inl: www.rauherengel.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen