politieke agenda

Maandag 22 mei

Vergaderen in België

De vaste Kamercommissie voor Justitie vergadert vandaag in het Belgische Lanaken om van Belgische deskundigen te horen hoe de drugsproblematiek daar aangepakt wordt. De vergaderingen buiten de reguliere vergaderzalen in de Tweede Kamer maken onderdeel uit van het streven van Kamervoorzitter Frans Weisglas om de politiek dichter bij de mensen te brengen. Al eerder trok de vaste Kamercommissie voor Landbouw het land in om daar, in een vergaderzaal, met plaatselijke deskundigen te spreken.

Foto Jörgen Krielen © Jörgen Krielen/Amsterdam/03-03-2006/ Rijksmuseum; 20.58 Musea Bezoekers Verliefdheid Relaties Krielen, Jorgen

Dinsdag 23 mei

Lijsttrekker D66

Dinsdagavond maakt D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan tijdens een politiek café in Wildschut in Amsterdam bekend of ze opgaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij. De mededeling is vorige week meermalen uitgesteld wegens de discussie over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali. Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft zich al enkele weken eerder gekandideerd voor het lijsttrekkerschap. Andere kandidaten kunnen zich tot uiterlijk 29 mei melden bij het partijbestuur. De leden van D66 mogen zich vanaf 8 juni per post uitspreken over de gewenste lijsttrekker. Op een speciaal congres op 24 juni in Zwolle kiezen de ongeveer 11.000 partijleden hun nieuwe lijsttrekker.

Woensdag 24 mei 10.45 uur

Gratis musea

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend om 10.45 uur met staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) over het al dan niet gratis openstellen van rijksmusea. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en SP wil dat de musea gratis worden. Bij een eerder overleg bleek dat de staatssecretaris daar vooralsnog niets voor voelt, omdat dit het Rijk volgens haar miljoenen euro's gaat kosten. De partijen maken woensdag berekeningen bekend waaruit moet blijken dat dit niet het geval is. Het resultaat is volgens VVD, PvdA en SP dat meer mensen de rijkscollectie kunnen bezichtigen.

Ma. 22 mei t/m wo. 24 mei

Koningin in Letland

Koningin Beatrix brengt op uitnodiging van president Vaira Vike-Freiberga maandag, dinsdag en woensdag een staatsbezoek aan Letland.

Donderdag 25 mei

Hemelvaartsdag

Vanwege Hemelvaartsdag vergadert de Tweede Kamer donderdag niet. Er verschijnt op die dag ook geen krant.