Politie Chili wil Nederlander horen

De Chileense politie wil voormalig RDM-directeur Joep van den Nieuwenhuyzen horen over smeergeldbetalingen rond de verkoop van 202 Nederlandse tanks aan Chili in 1998.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de persoonlijk secretaris van ex-dictator Pinochet en een ex-directeur van het Chileense defensiebedrijf Famae ieder 298.150 dollar hebben gekregen. Het gaat om geld van RDM, betaald nadat RDM, Famae en het Chileense leger het contract tekenden.

Eind vorig jaar bleek dat RDM bijna 1,6 miljoen dollar had betaald aan een adviseur van Pinochet, Oscar Aitken. Het nieuwe onderzoek maakt duidelijk dat Aitken bijna de helft van dit geld doorsluisde naar Pinochets secretaris Gustavo Latorre en Luis Iraçabel Lobo, een ex-directeur van Famae.

De “witwasbrigade' van de Chileense politie (Brilac) wil nu van “Jozef Van Niewenhyeuzen“ weten “hoe de onderhandelingen verliepen tussen RDM Holding NV en Cornwall Overseas Corperation“, zo staat in een proces verbaal dat deze krant heeft. Het op de Britse Maagdeneilanden gevestigde Cornwall sluisde, volgens de Chileense justitie, jarenlang smeergeld van wapenfabrikanten door naar Pinochet en zijn omgeving.

Volgens Joep van den Nieuwenhuyzen was de bijna 1,6 miljoen dollar, die hij via het Antilliaanse RDM Holding NV overboekte naar brievenbusfirma Cornwall, géén smeergeld. Het zou een betaling zijn geweest voor adviezen van Oscar Aitken.

De Chileense onderzoeksrechter Carlos Cerda zegt desgevraagd nog geen besluit genomen te hebben over het horen van Van den Nieuwenhuyzen. Cerda leidt het onderzoek naar het verborgen fortuin van ex-dictator Pinochet. Van dat vermogen is inmiddels 30 miljoen dollar ontdekt. Commissies van bedrijven om wapens te mogen leveren aan het leger, vormen een belangrijk deel daarvan.

RDM Holding NV kocht in 1998 voor 37 miljoen gulden (18,1 miljoen euro) 202 overtollige Leopard IV tanks van de Nederlandse staat. De tanks werden, via Famae, doorverkocht aan het Chileense leger voor 159,2 miljoen gulden (78,1 miljoen euro).

Het verkoopcontract werd getekend vlak vóór Pinochet vertrok als bevelhebber van het leger. Acht jaar eerder, in 1990, had hij de macht in het land al overgedragen aan een burgerregering. Onder het bewind van Pinochet (1973-1990) zijn ruim drieduizend mensen vermoord of verdwenen.

    • Joep Dohmen