Pittige visuele belevenis

Uitzinnig drieluik van de Hongaar Gyorgy Pálfi, die eerder Hukkle maakte, ook al een film die zich niet onder één noemer liet vangen, of het moest 'mooi' zijn. De eerste twee delen zijn gebaseerd op korte verhalen van Lajos Parti Nagy en het laatste door Pálfi zelf is toegevoegd. De eerste twee delen zijn tomeloos en geweldig. Het laatste deel is vooral nogal pittig. Het eerste deel, rond de Tweede Wereldoorlog gaat over een boerenerf waar de knecht masturbeert en een badkuip die alle levensfasen bijeenbrengt, de baby wordt erin geboren, de kinderen baden erin, de doden worden erin opgebaard en het geslachte varken wordt erin bewaard.

Film Taxidermia Gyorgy Pálfi
Film Taxidermia Gyorgy Pálfi

Het tweede deel had zo door de gebroeders Coen kunnen worden gemaakt, over de jonge Kalman die de beste Hongaarse sneleter is en die in wedstrijden liters soep en kilo's paardenworst, pudding en kaviaar kan wegbunkeren. De titel is ontleend aan het laatste deel over een dierenopzetter die nog een stapje verder gaat. De film zal in Nederland worden gedistribueerd door Contact Film en verdient te worden gezien voor wat die is: een visuele belevenis die er vele malen duurder uitziet dan de twee miljoen dollar (zo'n 1,64 miljoen euro) die regisseur Pálfi zei dat 'ie gekost heeft'.

Film

Taxidermia

Gyorgy Pálfi

****