Onstuimig herfstweer

Door een stormdepressie die over de Noordzee trekt, zal vanavond de wind opnieuw toenemen naar hard tot stormachtig aan zee. Er vallen buien met kans op zware windstoten en onweer.

Herfstachtige condities hebben het weer in de greep. Was het eerder vorige week volop zomers met temperaturen rond de 25 graden, vanaf vrijdag is er op een aantal plaatsen al meer dan 30 mm regen gevallen. Op de Veluwe, waar het erg droog was, viel zelfs 45 mm. Daarbij stond er geregeld veel wind, met als afsluiter zelfs een windhoos over Noordwijkerhout gisterenavond. Deze buien gingen gepaard met fel onweer. Over het oosten van het land kwam afgelopen nacht ook zwaar onweer, maar hier was de windschering geringer en kwamen er geen windhozen voor.

Morgenochtend luwt de wind, maar blijft de nasleep van de depressie op de Noordzee nog lang bij ons in de vorm van regen. De wind wordt westelijk en voert koudere lucht mee. Werd het vandaag in het binnenland nog 20 graden, morgen zullen we ons met 13 tot 15 graden tevreden moeten stellen.

Ook woensdag en de dagen daarna verlopen wisselvallig. Het is de komende dagen te koud voor de tijd van het jaar. Dagelijks passeren lagedrukgebieden, maar deze zijn niet zo actief. De wind is overwegend matig tot vrij krachtig. De temperatuur blijft met vijftien of zestien graden aan de koele kant.