Olympische Spelen van de stad

Zaterdag werden in Amsterdam de eerste Stadsspelen gehouden. Passie is het sleutelwoord.

Ruim tweeduizend mensen bezochten zaterdag de eerste Stadsspelen van de wereld. In het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg namen 25 voetbalteams van elk vijf spelers het tegen elkaar op. Daarnaast werd er gekookt, gedanst en muziek gemaakt. Doel van de spelen is “Amsterdammers het gevoel te geven dat ze bij de stad horen“, zegt bedenker Steven Vijver (28), medewerker van Artsen zonder Grenzen.

Jullie hadden vooraf op duizend bezoekers gerekend. Tevreden?

“Zeker. Aanvankelijk zag het er niet best uit. Door de regen duurde het even voordat de vaart er in kwam. Maar toen de zon eenmaal was doorgebroken, stroomden de mensen toe.“

Bij het woord “stadsspelen' denk ik aan sport en niet aan koken, dansen en muziek maken.

“Ik heb wat research gedaan naar het ontstaan van de Olympische Spelen - ons grote voorbeeld - en daaruit blijkt dat die Spelen aanvankelijk niet alleen om sport draaiden, maar ook om dans en muziek. “Passion lives here' was de slogan van de Winterspelen in Turijn. En zo is het wat ons betreft ook. Welke passies je deelt, is van ondergeschikt belang. Maar sport is er zeker een van.“

Nog voetbaltalent ontdekt?

“In totaal hebben zo'n tweehonderd jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar zich ingeschreven voor het voetbalonderdeel. Volgens de scheidsrechters was het niveau heel behoorlijk.“

In de zomer van 2007 wordt er een finale tussen de verschillende stadsdelen gehouden. Naar verluidt willen jullie het evenement daarna gaan exporteren.

“De Stadsspelen zijn niet typisch Nederlands. De urban Olympic Games noem ik ze wel eens. Om die reden heb ik ook contact gezocht met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Want waarom zou je de olympische gedachte niet vaker dan eens in de vier jaar uitdragen, op lokaal niveau?“

Wat was de reactie?

“Laat maar eens zien wat jullie kunnen en dan praten wij wellicht verder. De deur ging niet meteen dicht, dat vind ik hoopvol.“