Olympische Spelen op stadsniveau

Ruim 2.000 mensen bezochten zaterdag de eerste stadsspelen van de wereld.

Amsterdammers het gevoel geven dat ze bij de stad horen, is het doel van dit concept.

Amsterdam. In het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg namen zaterdag 25 voetbalteams van elk vijf spelers het tegen elkaar op. Daarnaast stond er een muziekcompetitie, een danscompetitie, een kookcompetitie en een quiz op het programma. Doel van de spelen is om 'Amsterdammers het gevoel te geven dat ze bij de stad horen', zegt bedenker Steven van de Vijver (28).

Jullie hoopten vooraf op duizend bezoekers. Tevreden?

'Zeker. Door de regen duurde het even voordat de vaart er in kwam. Maar toen de zon eenmaal was doorgebroken, stroomden de mensen toe. Een verdubbeling van het verwachte aantal - we hadden het slechter kunnen treffen.'

Bij het woord 'stadsspelen' denk ik aan sport en niet aan koken, dansen en muziek maken.

'De Olympische Spelen draaiden aanvankelijk niet alleen om sport, maar ook om dans en muziek. ' Passion lives here' was de slogan van de Olympische Spelen in Turijn. En zo is het wat ons betreft ook. Welke passies je deelt, is van ondergeschikt belang. Maar sport is er zeker een van.'

Het doel van de stadsspelen is om mensen het gevoel te geven dat ze bij de stad horen waarin ze wonen. Waarom een stad en niet een land?

'Omdat iemand zich eerder een Marokkaanse Amsterdammer voelt dan een Marokkaanse Nederlander. Wil je 170 verschillende nationaliteiten in contact brengen en het wantrouwen wegnemen, dan moet je benadrukken wat hun van trots vervuld.'

Hoe hebben jullie het evenement gefinancierd?

'Vijftig vrijwilligers hebben zich maandenlang ingezet om de stadsspelen van de grond te krijgen. Daarnaast hebben we subsidies gekregen van de gemeente Amsterdam en een aantal fondsen, zoals het VSB fonds. En veel bedrijven boden hun knowhow en faciliteiten aan. Ik schat dat we in totaal een ton hebben opgehaald. Daar moeten we het de rest van het jaar mee doen.'

Want jullie gaan door?

' Ja. De bedoeling is dat de stadsspelen de komende maanden in verschillende stadsdelen gehouden worden. De winnaars nemen het tegen elkaar op in de finale in het Olympisch Stadion in de zomer van 2007. Ook andere steden, zoals Utrecht en Rotterdam, hebben al interesse getoond.'

Jullie willen zelfs de grens over?

'De stadsspelen zijn niet typisch Nederlands. De urban olympic games noem ik ze wel eens. Daarom heb ik ook contact gezocht met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Waarom zou je de Olympische gedachte niet vaker dan eens in de vier jaar uitdragen, op lokaal niveau?'

Wat was de reactie?

' Laat maar eens zien wat jullie kunnen in Amsterdam en dan praten wij verder. De deur ging niet meteen dicht, dat vond ik hoopvol.'

Bekijk het idee op www.stadsspelen.nl

    • Danielle Pinedo