Nieuwe raffinaderij in Saoedi-Arabië

Amsterdam, 22 mei. `s Werelds grootste olieproducent Saoedi-Arabië gaat samen met de Franse oliemaatschappij Total een raffinaderij bouwen die een investering van 6 miljard dollar (4,7 miljard euro) vergt. De fabriek komt in de industriestad Jubail te staan, in het oosten van het land, en wordt naar verwachting in 2011 in bedrijf genomen. Wereldwijd is er op het moment een tekort aan raffinagecapaciteit, die mede zorgt voor de hoge benzine- en dieselprijzen. Saoedi-Arabië wil de komende vijf jaar 50 miljard dollar in zijn energiesector steken, onder meer om zijn raffinagecapaciteit met 60 procent te verhogen. Saudi Aramco heeft ook plannen om met het Amerikaanse ConocoPhillips een raffinaderij te gaan bouwen. Die is gepland in Janbu, in het westen van het land.