Naakt protest tegen militaire berenmutsen

Honderd activisten voor dierenrechten demonstreerden gisteren in Londen tegen het gebruik van berenvachten in militaire mutsen. Naakt, slechts getooid met berenmaskers, poseerden zij op Peter's Hill, in het centrum van de Britse hoofdstad, vlakbij St. Paul's Cathedral. Op protestborden voerden zij de tekst: 'Beren afgeslacht voor de Koninklijke Garde - onverdedigbaar'.

Foto Alessia Pierdomenico/ Reuters Nude PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) activists protest against the Queen's palace guards ceremonial bearskin hats at Peter's Hill in central London, near the St. Paul's Cathedral, May 21, 2006. REUTERS/Alessia Pierdomenico REUTERS

De actiegroep deed een oproep aan koningin Elizabeth en het ministerie van Defensie voortaan geen Canadese berenvachten meer te gebruiken bij de ceremoniële uitrusting van militairen, zoals de erewacht die dagelijks staat opgesteld bij het koninklijke Buckingham Palace. De 'changing of the guard' is hier een druk bezochte toeristische attractie.

De woordvoerder van de dierenactivisten zei gisteren dat 'het ministerie van Defensie bloed aan zijn handen heeft, omdat het toestaat dat beren worden afgeslacht voor ceremoniële mutsen, terwijl er prachtige kunststoffen beschikbaar zijn.' Een woordvoerder van Defensie verklaarde dat wordt gezocht naar alternatieven, maar dat dit minder eenvoudig is dan de demonstranten denken.

Volgens de overlevering zijn berenmutsen bij Britse militairen in gebruik sinds 1815, toen de met dezelfde hoofdtooi uitgedoste Keizerlijke Garde van Napoleon bij Waterloo werd verslagen. De Britse koning gaf zijn gardisten vervolgens het recht de berenmuts te dragen. (Reuters)