Na het swingen met de laatste trein naar huis

Het dansen van de salsa kan nu ook op het station.

In een wachtkamer in Art Nouveau-stijl gaan feestgangers helemaal los.

Muurbloempjes kunnen ook alleen kijken. Foto Valentina Petrova/AFP Salsadansen terwijl de treinen vertrekken Vanavond uit pagina: 28 A Bulgarian woman dances during a local salsa tournament in Sofia, late 15 April 2006. For the last few years salsa dancing have become popular among young Bulgarians and there are many salsa schools around the country. The contest is a qualification for the World Salsa Championship Las Vegas 2006. AFP PHOTO / VALENTINA PETROVA AFP

Het treinverkeer richting Leiden is ontregeld, maar op perron 3 lijkt geen van de gestrande reizigers ontstemd. Vrolijke dansmuziek overstemt de NS-dame die door luidsprekers de laatste vertraging doorgeeft. Ondertussen verdringen de mensen zich voor de ramen van de voormalige tweede klasse-wachtkamer van Haarlem Centraal. Salsamotion is in volle gang.

Binnen in de wachtkamer in Art Nouveau-stijl heerst een feestelijke stemming. Buiten is het nog licht maar er wordt al volop gedanst op opzwepende muziek. Salsa is een verzamelnaam voor verschillende soorten dans, zoals Son, Danzón, Guaguanco en Cha-cha. 'Wat hier gedraaid wordt is salsa en mambo, een combinatie van New Yorkse en Puerto-Ricaanse jaren zestig en zeventig muziek', vertelt deejay André Gahrmann. 'De muziek is beïnvloed door jazz en heeft veel tempowisselingen.'

Samen met Tonka Barrera organiseert Gahrmann sinds 2004 Salsamotion. Het is het visitekaartje van hun dansschool Salsmotion Club Asi. In de wachtruimte derde klasse, waar ook de stationsrestauratie gevestigd is, houdt El Compás al sinds 2001 regelmatig tangosalons. 'Wij dansen zelf ook tango', zegt Barrera. 'Voor onze salsafeesten leek deze ruimte ons erg geschikt. De NS was niet meteen enthousiast, dus hebben we een proefperiode voorgesteld. Het beviel voor beide partijen zo goed dat we nu elke tweede en vierde zaterdagavond Salsamotion organiseren.' Op vrijdagavond en de overige zaterdagen wordt de monumentale ruimte gebruikt voor de dansfeesten van discotheek Swingsteesjun.

Salsadansen is de laatste jaren erg in populariteit toegenomen, vooral onder mensen van 25 tot 40 jaar, vertelt Gahrmann. 'Eerst was Salsamotion voornamelijk een feest voor mensen uit Haarlem, nu komen er dansers uit verschillende delen van de Randstad: Den Haag, Utrecht, Leiden, Amsterdam.'

Volgens Gahrman heeft het feest zijn populariteit te danken aan zijn muziek. Een andere verklaring voor het succes van het Haarlemse dansfeest is volgens Gahrmann 'de enorme uitwisseling tussen mensen. Iedereen danst met iedereen. Er hangt een hele sociale sfeer.' Die sfeer wordt versterkt door de uitgaanssetting: de bar, de houten dansvloer, de hoge tafels met barkrukken, discolampen aan het plafond en waxinelichtjes op de tafels.

Op een gemiddelde Salsamotion komen tussen de tweehonderd en tweehonderdvijftig mensen. De meeste mensen hebben genoeg danslessen gehad om geen flater te slaan op de dansvloer, maar voor muurbloempjes staan er aan randen van de dansvloer stoelen opgesteld. 'Ik kan niet dansen', biecht Sander Ottervanger (25) op. De ALO-student bezoekt het stationsfeest omdat een vriendin die gek is van salsa, hier haar verjaardag viert. Ottervanger heeft wel soepele spieren, 'maar geen ritmegevoel'. Toch verwacht hij aan het einde van de avond wel op de dansvloer te staan. 'Ik drink eerst gewoon lekker een biertje.'

'Het niveau van salsadansen in Nederland is de afgelopen tien jaar enorm gestegen', vertelt Heidy Willaert (33). Zelf geeft ze salsalessen in Leiden en bezoekt ze zo nu en dan congressen in het buitenland. Het niveau van Salsamotion vindt ze 'behoorlijk goed'. Maar voor haar en Sandra van Scheppingen (32) is vooral de goede sfeer belangrijk. Andere pluspunten zijn 'de locatie, leuke mensen, goede muziek en de rookvrije ruimte', meent van Scheppingen.

De sfeervolle zaal heeft ook nadelen. Omdat de NS het stationsgebouw om 2.00 uur sluit, eindigt Salsamotion om 1.00 uur. De feestgangers kunnen wel mooi met de laatste trein naar huis.

Ook een avond swingen op het station in Haarlem? Bezoek www.salsamotion.nl.

    • Brenda Peeters