Muur van beton in de rivier de Yangtze is 185 meter hoog

Muur van beton in de rivier de Yangtze is 185 meter hoog Peking, 22 mei. Negen maanden eerder dan gepland, werd zaterdag het laatste beton gestort voor de 2.309 meter lange en 185 meter hoge ‘Drie-Klovendam’ in de Yangtze. Het project – omstreden wegens zijn mogelijke ecologische consequenties en de gedwongen verhuizing van zo’n 1,3 miljoen mensen – is bedoeld ter regulering van de waterloop en voor de winning van stroom. Met de aanleg werd in 1993 begonnen. Als de waterkrachtcentrale in bedrijf komt, naar verwachting in 2009, is zij verreweg de grootste in de wereld met een jaarlijkse productie van 84,7 miljard kilowattuur. Hoewel zaterdag een mijlpaal werd bereikt, besloten de autoriteiten af te zien van grootse festiviteiten. Daarvoor moet nog te veel werk worden verricht, waarbij vooral veel aandacht zal worden besteed aan de veiligheid, zeiden ze. Het dagblad van de communistische partij riep de bevolking op de slachtoffers van het project te herdenken: behalve de vele omwonenden die huis en haard moesten verlaten, zijn dat de ruim honderd arbeiders die bij de bouw zijn verongelukt. Volgens projectleider Li Yong’an zullen de totale kosten uitkomen op 22,5 miljard dollar, bijna drie miljard minder dan begroot, en veel, veel lager dan buitenlandse deskundigen hebben berekend. Gisteren arriveerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Peking. Zij kreeg van haar gastheren te horen dat twee Duitse ingenieursbureaus is gevraagd mee te helpen bij het ontwerpen van een reeks scheepsliften. Ook dat project is het grootste in zijn soort in de wereld. Foto AP This photo taken on Sunday May 14, 2006 and released by China's official Xinhua news agency, shows a distant view of the giant dam of the Three Gorges hydropower project under construction on the Yangtze River. There are less than 3,000 cubic meters of concrete left to be placed before the dam is finally completed on May 20, nine months ahead of the schedule, Xinhua said. The dam is situated near the Xiling Gorge, the eastern most gorge of the Three Gorges on the middle reaches of the Yangtze River. (AP Photo/Xinhua, Du Huaju)
Muur van beton in de rivier de Yangtze is 185 meter hoog Peking, 22 mei. Negen maanden eerder dan gepland, werd zaterdag het laatste beton gestort voor de 2.309 meter lange en 185 meter hoge ‘Drie-Klovendam’ in de Yangtze. Het project – omstreden wegens zijn mogelijke ecologische consequenties en de gedwongen verhuizing van zo’n 1,3 miljoen mensen – is bedoeld ter regulering van de waterloop en voor de winning van stroom. Met de aanleg werd in 1993 begonnen. Als de waterkrachtcentrale in bedrijf komt, naar verwachting in 2009, is zij verreweg de grootste in de wereld met een jaarlijkse productie van 84,7 miljard kilowattuur. Hoewel zaterdag een mijlpaal werd bereikt, besloten de autoriteiten af te zien van grootse festiviteiten. Daarvoor moet nog te veel werk worden verricht, waarbij vooral veel aandacht zal worden besteed aan de veiligheid, zeiden ze. Het dagblad van de communistische partij riep de bevolking op de slachtoffers van het project te herdenken: behalve de vele omwonenden die huis en haard moesten verlaten, zijn dat de ruim honderd arbeiders die bij de bouw zijn verongelukt. Volgens projectleider Li Yong’an zullen de totale kosten uitkomen op 22,5 miljard dollar, bijna drie miljard minder dan begroot, en veel, veel lager dan buitenlandse deskundigen hebben berekend. Gisteren arriveerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Peking. Zij kreeg van haar gastheren te horen dat twee Duitse ingenieursbureaus is gevraagd mee te helpen bij het ontwerpen van een reeks scheepsliften. Ook dat project is het grootste in zijn soort in de wereld. Foto AP This photo taken on Sunday May 14, 2006 and released by China's official Xinhua news agency, shows a distant view of the giant dam of the Three Gorges hydropower project under construction on the Yangtze River. There are less than 3,000 cubic meters of concrete left to be placed before the dam is finally completed on May 20, nine months ahead of the schedule, Xinhua said. The dam is situated near the Xiling Gorge, the eastern most gorge of the Three Gorges on the middle reaches of the Yangtze River. (AP Photo/Xinhua, Du Huaju) Associated Press