'Mijn speelgoedauto gooide ik weg, ik wilde een voetbal'

Wie: sportschrijver Raf Willems.

Waarom: morgen verschijnt One Love, een fotoboek over de wereldwijde liefde voor voetbal.

De mooiste voetbalcitaten komen uit het Engelse taalgebied, vindt sportschrijver Raf Willems. Foto Bob van der Have Wie: sportschrijver Raf Willems. Waarom: morgen verschijnt One Love, een fotoboek over de wereldwijde liefde voor voetbal. Have, Bob van der

Gesluierde moeders met kinderen op Java. Straatkinderen in Peru. Daklozen in Japan. Allemaal zijn ze in de ban van de enige sport die de wereld verbindt: voetbal. Twee jaar reisde de Britse fotograaf Levon Biss de aarde over op zoek naar frappante voetbalbeelden. Dat resulteerde in het boek One Love, waarvan morgen de Nederlandse editie verschijnt.

De foto's van Bliss worden begeleid door ruim honderd voetbalcitaten van internationale grootheden: van Sigmund Freud tot Bob Marley, van Friedrich Nietzsche tot de onvermijdelijke Johan Cruijff. De Vlaamse sportschrijver Raf Willems stelde deze bloemlezing samen. De mooiste komen uit het Engelse taalgebied, zegt hij. Vooral oud-voetballers, zoals de kleine dribbelaar Kevin Keegan, grossieren als televisiecommentator, in onvergetelijke uitspraken. 'Bedoeld of onbedoeld', zegt hij.

Willems heeft een paar favoriete citaten. Dat voetbal een wereldsport is, verwoordde niemand beter dan de Portugese sterspeler Eusebio: 'Zwart of blank, voetbal zit iedereen in het bloed.' Willems koestert ook een uitspraak van de vrouwelijke Amerikaanse international Julie Foudy: 'Voetbal is uitgevonden door een man, maar geperfectioneerd door een vrouw.'

Willems prijst zich gelukkig dat hij van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken. 'Van kinds af ben ik gek op voetbal. Voor mijn eerste communie kreeg ik een speelgoedauto en mijn zuster een bal. Dat autootje heb ik woedend weggesmeten.'

Hij heeft vooral een zwak voor artistieke spelers als George Best en Maradona. 'Die kunnen wat ik niet kan', lacht hij. Zelf staat hij al heel zijn leven in het doel, tegenwoordig in het reserveteam van een caféploeg. 'Op doel leer je klappen incasseren.'

Van zichzelf heeft hij geen voetbalcitaat in het boek opgenomen. Op de vraag welke oneliner in aanmerking zou komen, zegt hij: 'Een citaat vrij naar zanger Ian Dury: Sex, football & rock-'n-roll is all my brain & body need.'

Arjen Ribbens

One Love.

Levon Biss en Raf Willems: Terra Lannoo, 384 blz. 19,95 Foto-expositie: www.mendo.nl

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens