Madrid wil in juni met ETA overleggen

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero wil dat volgende maand een begin wordt gemaakt met rechtstreekse onderhandelingen met de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Dat heeft Zapatero gisteren bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van de socialistische partij in de Baskische plaats Barakaldo. De premier kondigde “het begin van het proces van dialoog met de ETA om een eind te maken aan het geweld“ aan, nu volgens hem duidelijk is dat de ETA de twee maanden geleden aangekondigde wapenstilstand serieus neemt. Volgende maand zal Zapatero formeel de politieke partijen op de hoogte stellen van het begin van dit proces. De conservatieve oppositiepartij PP is tegen.

Volgens Zapatero is voldoende tijd verstreken om de aangekondigde wapenstilstand te evalueren. De premier gaf toe dat er nog genoeg twijfels bestaan over de kans van slagen van het onderhandelingsproces, maar hij beklemtoonde de wil van de regering om definitief een einde te maken aan het geweld in Baskenland. Dit nadat nog vorige week de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Pérez Rubacalba, waarschuwde voor te veel optimisme over het definitief neerleggen van de wapens door de ETA.

Sinds de aangekondigde wapenstilstand half maart onthield de ETA zich van aanslagen. Wel vonden met enige regelmaat nog aanvallen plaats van groepen extremistische jongeren, zoals afgelopen weekeinde op verschillende partijlokalen van de Baskisch-nationalistische PNV in Baskenland.

Politiek woordvoerder Arnaldo Otegi van de verboden radicale Batasunapartij liet evenwel bij herhaling weten dat de Baskische nationalisten geen afstand willen doen van hun eis dat er een apart Groot-Baskenland moet komen, waarvan behalve enkele Noord-Spaanse regio's ook drie deelprovincies in Frans Baskenland deel uitmaken. De afgelopen dagen werd daarbij met enthousiasme gewezen op de ontwikkelingen rond de aanstaande verzelfstandiging van Montenegro.

Van de zijde van de conservatieve oppositiepartij Partido Popular is verontwaardigd gereageerd op het voorstel van premier Zapatero. PP-secretaris Ángel Acebes verklaarde gisteren dat er geen sprake is van een vredesproces, maar van “chantage door een terreurbende van 44 miljoen Spanjaarden“. Volgens de partijwoordvoerder zijn onderhandelingen ongepast en dient de ETA zich op te heffen.