Letland geeft lintje aan Mariss Jansons

RIGA, 22 mei. De Letse presidente Vaira Vïke-Freiberga verleent de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, haar landgenoot Mariss Jansons, dinsdag in Riga de hoogste onderscheiding van het land, de Orde van de Drie Sterren. Ook koningin Beatrix, die vandaag een driedaags staatsbezoek aan Letland begint, krijgt een dergelijke onderscheiding, zij het met nog meer versierselen. Koningin Beatrix neemt het orkest mee op staatsbezoek, als contraprestatie voor het staatsdiner dat de Letten haar aanbieden. Het concert van het Concertgebouworkest wordt dinsdagavond live op de Letse tv uitgezonden en ook op een groot scherm buiten in Riga. Jansons werd in 1943 in Riga geboren en verhuisde op zijn dertiende verhuisde naar het toenmalige Leningrad. Het concert wordt waarschijnlijk ook bijgewoond door de `Letse Annie M.G. Schmidt`, Margarita Stäraste. Zij trouwde in 1993 met de inmiddels overleden Nederlander Gerrit Bordewijk, met wie zij zich 55 jaar eerder had verloofd. Door de oorlog en door de Sovjet-dictatuur kwam er niet eerder iets van het voorgenomen huwelijk.