Kleuterklasje vol talent is nu volwassen team

Quintus is voor het eerst handbalkampioen van Nederland bij de vrouwen.

Het team is extreem jong en speelt verfrissend.

De handbalspeelsters van Quintus vieren hun eerste titel met het uitbundige publiek. Foto Merlin Daleman Handbal Quintus v SEW Kwintsheul, 20-05-06 © Foto Merlin Daleman
De handbalspeelsters van Quintus vieren hun eerste titel met het uitbundige publiek. Foto Merlin Daleman Handbal Quintus v SEW Kwintsheul, 20-05-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Spontaner zal een Nederlands kampioenschap bij de handbalsters zelden gevierd zijn. De speelsters van de dorpsclub Quintus uit Kwintsheul sprongen zaterdag na de gewonnen finale van de play-offs tegen SEW uit Nibbinxwoud (23-15) als kikkers door de zaal en hielden pas lang na afloop van het duel op met gillen, drinken, hossen en dansen.

Ze hadden ook een memorabele prestatie te vieren, want Quintus werd voor het eerst in zijn bestaan landskampioen. Met dank aan de jeugdopleiding, de teamgeest, trainer René Romeijn, maar vooral aan Maura Visser, de twintigjarige international die na een conflict bij het Haagse Hellas begin dit seizoen overstapte naar Quintus en de getalenteerde kleuterklas volwassen maakte.

'Zo, zijn we eindelijk verlost van het stempel dat Quintus alleen maar een kweekvijver is', verzuchtte trainer Romeijn, kort nadat hij door zijn speelsters onder de douche was gezet. 'We hebben bewezen ook met een jonge groep - de gemiddelde leeftijd is negentien jaar - kampioen te kunnen worden. Daar ben ik trots op. Natuurlijk, de inbreng van Visser was groot, maar de teamgeest gaf uiteindelijk de doorslag.'

Het siert Romeijn dat hij Quintus' eerste landstitel niet alleen aan de komst van Visser wil toeschrijven, maar de realiteit is dat de speelster, die eind vorig jaar internationaal doorbrak bij het WK in Sint-Petersburg, net die impuls gaf om de play-offs te winnen; en niet net te verliezen, zoals Quintus vorig jaar overkwam. Ook Romeijn erkende uiteindelijk dat de middenopbouwspeelster voor het cement tussen de stenen heeft gezorgd. 'Zij zet in het veld de poppetjes op de goede plaats.'

In de handbalwereld werd opgekeken van Vissers keus voor Quintus. Uitgerekend de club die zegt zijn speelsters geen cent te betalen - Romeijn: 'Echt, die meiden krijgen geen donder' - kreeg het grootste talent van Nederland in de schoot geworpen. Hoe was dat mogelijk?

'Heel simpel', zegt Visser, 'ik wil mijn opleiding Lichamelijke Opvoeding in Den Haag afmaken. Buiten Hellas is Quintus de enige topclub in de buurt. Bovendien kende ik er al een aantal speelsters. En dat ik geen vergoeding krijg, kan me niks schelen. Ik speel nog niet voor het geld, dat komt later wel.'

Quintus kon voor haar wel een lease-auto regelen, zodat de speelster niet vier keer per week op de fiets naar Kwintsheul hoefde. Overigens hoeft niemand zich zorgen over Visser te maken, want als international doet ze een beroep doen op het Fonds voor de Topsporter, een regeling die haar maandelijks van maximaal het minimumloon verzekert.

In Quintus is een interessante ploeg kampioen geworden. Verfrissend omdat de gevestigde orde - waarvan SEW een exponent is - werd afgetroefd en verfrissend door het frivole spel. Visser is de natuurlijke leidsters van het team, maar in de opbouw wordt zij bijgestaan door twee grote talenten: de negentienjarige Marinda van Cappelle en de nog maar zestienjarige Roxanne Bovenberg. Van Cappelle is een rijzige speelster met een verwoestend schot en de geblokte Bovenberg is nu al origineel, slim en tactisch sterk.

Cirkelloopster Judy van Adrichem is het tegenovergestelde van de archetypische bullebak op die positie. De opvallend kleine speelster is bovenal slim en kan 'telepathisch' combineren met Visser. Het team wordt gecompleteerd door de betrouwbare hoekspeelsters Kim van de Burg en Anouk Koppe én doelvrouw Peggy Viergever, die door haar corpulentie allerminst aan het gangbare beeld van een topsportster voldoet, maar in Kwintsheul tot een cultheld is uitgegroeid. Van alle speelsters wordt haar naam het meest gescandeerd, vooral als de tegenpartij een strafworp moet nemen. En als Viergever die stopt, is het groot feest in de sporthal.

Dat alleraardigste gezelschap gaat volgend seizoen Europa in. Als het meezit wordt het misschien wel Champions League. 'Geen idee hoe dat betaald moet worden', zegt Romeijn lachend. 'De speelsters hebben de aanzet gegeven door een feest te organiseren en 8.000 euro op te halen voor bekostiging van de Europa-Cupwedstrijden. Dat is niet toereikend, maar wel een gebaar naar het bestuur. En het zegt alles over de sterke band tussen de speelsters en hun betrokkenheid bij de club.'

    • Henk Stouwdam