Klanken van Hawaï-gitaar worden zelden melodie

Zangeres Jolie Holland veroverde twee jaar geleden de harten van Americana-liefhebbers met haar tweede cd Escondida. Ze frappeerde met haar voorliefde voor authentieke Amerikaanse folkmuziek, en haar opvallend dwalende stemgeluid. Die stem leek niet voor de buitenwereld te zingen, maar binnenwaarts. Deze kenmerken gelden ook op haar nieuwe cd, met de dramatische titel Springtime Can Kill You. Hollands zelfgeschreven liedjes worden opnieuw begeleid door allerhande sfeermakers, zoals een 'zelfgemaakte Hawaï-gitaar', accordeon of steelguitar. De klank is nog kaler, en ongrijpbaarder dan op haar eerdere werk. Hier wordt de zang omringd door abstracte flarden, die zelden samen een melodie worden.

CD Pop Jolie Holland. Springtime Can Kill You Anti Jolie Holland treedt op: 25/5 in Paradiso, Amsterdam

Op deze derde cd klinkt Jolie Holland bovendien nog introverter dan voorheen. Ze zingt zacht, maar weet in die zachte woorden wel veel krullen en trillers te leggen. Dat geeft iets ergerlijks aan de muziek, je wilt haar steeds toeroepen 'wat zeg je?'. Er staan een paar mooie nummers op de cd (Nothing To Do But Dream, Please Don't) maar Jolie Holland moet haar meesterstuk nog maken.

Hester Carvalho

CD Pop

Jolie Holland. Springtime Can Kill You

Anti

Jolie Holland treedt op: 25/5 in Paradiso, Amsterdam

Jolie Holland treedt op: 25/5 in Paradiso, Amsterdam

    • Hester Carvalho