Journalisten gevolgd en afgeluisterd door AIVD

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft vier maanden lang twee journalisten van De Telegraaf gevolgd, afgeluisterd en geobserveerd. Dat heeft De Telegraaf afgelopen zaterdag bekendgemaakt. Bronnen in Den Haag hebben het bericht tegenover de krant bevestigd.

De gangen van de twee journalisten, Joost de Haas en Bart Mos, werden nagetrokken nadat zij in januari onthulden dat dossiers van de geheime dienst over de omstreden wapenhandelaar Mink K. in handen van drugsmaffia waren gevallen. Ook hebben de verslaggevers DNA-materiaal moeten afstaan en zijn hun vingerafdrukken afgenomen. Dat is gedaan om sporen op de gelekte stukken te kunnen natrekken. Het onderzoek naar de journalisten loopt parallel aan een onderzoek van de rijksrecherche naar het lekken van dossiers die Mink K. betreffen.

De AIVD zou bij de observaties ook richtmicrofoons hebben gebruikt. De dienst was op de hoogte van artikelen die de journalisten aan het voorbereiden waren en van niet gepubliceerd fotomateriaal. Volgens bronnen houdt de inlichtingendienst de krant nog steeds in de gaten. Eerder werden de journalisten door de rijksrecherche als verdachten gehoord over de identiteit van hun bronnen. Ze weigerden die te onthullen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft in een reactie laten weten geschokt te zijn door het nieuws. 'Als oprecht opererende journalisten doel worden van afluisterpraktijken is de persvrijheid en daarmee de rechtsstaat in gevaar. Wij vragen ons af of betrokken ministers hierover zijn geïnformeerd', zegt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ.

Gisteren maakte het Genootschap van Hoofdredacteuren bekend zo snel mogelijk een gesprek te willen met de AIVD en de ministers Donner (Justitie, CDA) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD). Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier en voorzitter van het Genootschap erkent dat journalisten niet boven de wet staan en de AIVD een taak heeft in Nederland, maar benadrukt dat het 'moeilijk wordt voor journalisten om contacten te hebben met bronnen en met klokkenluiders als ze worden afgeluisterd.'

In een soortgelijke kwestie besloot de Duitse regering vorige week dat de Duitse geheime dienst geen journalisten mag inhuren als informant.