Ivan Basso wacht op niets en niemand

In de barre dertiende rit van de Ronde van Italië heeft leider Ivan Basso zijn voorsprong vergroot. Hoe zwaar de laatste week ook is, de eindzege kan de CSC-coureur bijna niet ontgaan.

Monte Bondone (dinsdag), Plan de Corones (woensdag), San Pellegrino (vrijdag), Gavia en Mortirolo (zaterdag): Ivan Basso wachtte de reeks huiveringwekkende beklimmingen van deze week niet af. In de dertiende etappe demoraliseerde hij zaterdag de concurrentie. Na zijn zege in de eerste bergaankomst vorige week en een degelijke tijdrit, nam de 28-jarige Italiaan nu genoegen met de tweede plaats in de rituitslag. In het klassement staat hij bijna drieënhalve minuut voor op nummer twee, de Spanjaard José Enrique Gutierrez.

Op zeven kilometer van de top van de Colle San Carlo ging de rozetruidrager eens serieus op de pedalen staan. Tot dat moment had zijn ploegmaat Inigo Cuesta de kopgroep uitgedund tot acht renners. Vroege vluchters waren opgeraapt, de Venezolaanse klimmer José Rujano was teruggepakt en Paolo Savoldelli als eerste favoriet gelost. Basso zette zo machtig aan dat alleen het Saunier Duval-duo Leonardo Piepoli en Gilberto Simoni op het tandvlees kon volgen.

Regen en kou waren de televisiecamera's van de RAI te machtig. Af en toe een flard van de soepel pedalerende Basso, de aanklampende Piepoli, de lossende Simoni en veel “stervende' concurrenten, meer was niet te zien. Maar de verschillen op de top van de San Carlo, op 1.951 meter hoogte, logen niet. De twee leiders hadden bijna anderhalve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers, Gutierrez en Simoni. Klassementstoppers als Damiano Cunego (2.46), Danilo di Luca en Savoldelli (beiden 3.10) kregen nog meer slaag.

In een natte, gladde afdaling nam de verkleumde Basso geen risico. “Daar was geen enkele aanleiding voor. Ik maakte me zorgen om de kou en de gevaarlijke bochten.“ Piepoli reed bij hem weg en mocht de rit winnen. De 34-jarige Italiaan droeg zijn zege emotioneel op aan Diego Pellegrini, een bevriende renner die dertien jaar geleden in de afdaling van de San Carlo ten val kwam en overleed.

Basso verloor met zijn voorzichtige afdaling ongeveer veertig seconde op de meeste achtervolgers. Hij hield genoeg voorsprong over om warm aangekleed te constateren zijn concurrenten zwaar aangeslagen over de streep kwamen. Savoldelli, vorig jaar en in 2002 eindwinnaar, onderging gedesoriënteerd de huldiging voor het combinatieklassement. De Discovery-kopman heeft last van allergie. Ook Cunego, winnaar in 2004, gaf zich over. “Ik realiseer me dat ik de Giro niet meer kan winnen“, sprak “de kleine prins' na afloop. De meeste anderen konden door de kou niet eens meer praten.

Jose Rujano, smaakmaker en nummer drie in de afgelopen Giro, kwam helemaal niet aan in finishplaats La Thuile. De aanvaller in de eerste meters van de San Carlo bleek in de afdaling op drie kilometer van de finish te zijn afgestapt. Zelf gaf het 49 kilo lichte klimmertje als reden op dat hij maagproblemen had en bevangen was door de kou. Foto's tonen echter allerminst een uitgeputte renner. Ploegleider Gianni Savio sprak op de Belgische televisie van “een broos mentaal en fysiek evenwicht' van zijn kopman, die omringd zou zijn door slechte raadgevers. Het lijkt waarschijnlijk dat Rujano geïrriteerd was dat de ploegleidersauto hem in de steek liet om naar voren te rijden tot bij Wladimir Belli, de andere kopman van de Sella Italia-ploeg. “Stupide“, noemde Savio de opgave van Rujano, die per 1 juni naar het Belgische Quickstep vertrekt.

Met Rujano verliest de Giro een renner die de laatste week kleur had kunnen geven. Op papier wacht het peloton een loodzware opgave, maar het valt te bezien of de reeks bergetappes het verwachte spektakel zal brengen. De rit van gisteren ging over hoge cols als San Bernardino (1.875 meter) en Passo del Sempione (2.005 meter). In het begin streden een aantal renners om in de juiste vluchtgroep te komen. Toen eenmaal een kopgroep was ontstaan, zonder gevaarlijke renners voor het klassement, nam de CSC-ploeg van Basso de koers in een ijzeren greep. De Colombiaan Luis Laverde won, in het klassement veranderde bijna niets.

Gutierrez, nummer twee in de rangschikking, is de enige die nog een enigszins overbrugbare afstand tot Basso heeft. Maar de Spanjaard gaf voor het weekend al aan tevreden te zijn met een plaats bij de eerste tien. Over de eindzege praat niemand. Zelfs Basso zelf niet.

    • Maarten Scholten