Internet Voorkeur

Van Gogh. Vincent van Gogh en zijn kunstwerken zijn wereldberoemd. Maar wie was Van Gogh eigenlijk en hoe is hij zo beroemd geworden? De nieuwe website van het Van Gogh Museum in Amsterdam biedt een schat aan informatie over een van Nederlands beroemdste schilders en zijn werk. Beschrijvingen van Van Goghs levensloop zijn geïllustreerd met schilderijen en tekeningen die hij maakte in diverse periodes. Door middel van de zoom tool (linkermuisknop) is een groot aantal werken van Van Gogh tot op de penseelstreek te bekijken. Wie de kunstwerken liever in het echt ziet, kan online kaarten bestellen. Wie vooraf even een kijkje neemt op de site om de flashanimatie Van Gogh in vogelvlucht te bekijken, leert in enkele minuten een groot aantal feiten over de kunstenaar, zijn werk en het museum. Bijvoorbeeld dat Van Gogh begon als kunsthandelaar bij Goupil & Cie, en vervolgens eerst nog als onderwijzer en hulppredikant werkte voordat hij zich in 1880 aan de teken- en schilderkunst wijdde.

Vincent van Gogh

In totaal is Van Gogh slechts tien jaar als schilder actief geweest. De site bevat verder een selectie van de ruim achthonderd brieven die de schilder schreef aan kunstenaarsvrienden, zoals Emile Bernard en Paul Gauguin, en aan zijn broer Theo, zijn steun en toeverlaat.

www.vangoghmuseum.nl