Hoezo, 16 miljoen bondscoaches?

Topscorer Huntelaar gaat niet mee naar het WK.

Hoe omstreden dat ook is, het Webcongres vertrouwt de bondscoach: de meerderheid heeft er geen mening over.

Eens

'Onbegrijpelijk dat iemand die in bloedvorm is, niet geselecteerd wordt', vindt Freek Clabbers uit Amsterdam, in lijn met de teneur van de meeste 'eens'-stemmers. Ook Piotr Andrejew uit Amsterdam gebruikt in dit verband het woord 'onbegrijpelijk': 'De Nederlandse coach besluit de grootste tovenaar waarover hij kan beschikken niet mee te nemen. Hij is bovendien de topscorer van de competitie. Niet tactisch inzicht maar doelpunten geven uiteindelijk de doorslag. Bovendien is het erg slecht voor de teamgeest als de wél geselecteerden weten dat ze niet de besten zijn (...). De Nederlandse voetbalelite heeft zo - ondanks het feit dat die uit waarschijnlijk het beste arsenaal spelers van de wereld kon kiezen - opnieuw de kans op het winnen van de hoofdprijs verspeeld.'

'Hij heeft wedstrijdritme, staat op scherp en zal zich gretig willen bewijzen op het veld', vult Jubi de Haan uit Maastricht aan. 'Het verleden leert dat jonge spelers ook op een groot toernooi zichzelf kunnen overstijgen. Hij verdient een kans, die ik dacht dat juist Van Basten hem zou gunnen.'

'Ik kan mij vinden in de dubbele bezetting van de posities', begint Eva Zwaving uit Amsterdam haar tactische bespiegeling, 'maar dan nog had Van Basten beter voor Huntelaar kunnen kiezen dan voor Vennegoor of Hesselink. Dan had hij drie fantastische spitsen gehad die allemaal niet heel erg opvallen als de bal buiten het doelgebied blijft, maar die vrijwel onmiddellijk gevaar opleveren zodra ze de bal toegespeeld krijgen. Zo kun je je verdediging strak houden en heb je maar weinig kansen nodig om te kunnen scoren.'

'Als je wereldkampioen wilt worden heb je supergemotiveerde helden nodig', vindt Gijsbert Jansen uit Amersfoort. 'Alleen al de symbolische kracht van zo'n nieuw talent!' 'Eerst doen we alles om een spits snel Nederlander te laten worden', aldus Piet Vernooy uit Amsterdam. 'Dat mislukte terecht. Maar nu hebben we zelf een superspits en die mag niet eens mee!'

'Ja, neem in godsnaam mee die Klaas-Jan', verzucht Joan Lommen uit Haarlem. 'Niet omdat ik ervan overtuigd ben dat hij ons de eindzege zal brengen (ik vertrouw op Marco) maar omdat 'we' dan straks, als het Nederlands elftal er weer te vroeg uit ligt, niet kunnen zeggen: 'Als we Huntelaar mee hadden genomen, waren we wereldkampioen geworden'.'

Geen mening

'Bij de miljoenen bondscoaches waarover Nederland beschikt, wil ik me liever niet scharen', schrijft John Veldhuis uit Westervoort. 'Of het een goed idee was of niet, horen we wel van Van Basten zelf, na het WK.'

'Ik neem aan dat Van Basten weet wat hij doet', stelt Jacqueline Schaalje uit Goes. 'Als het niet werkt, dan gaat hij voor de leeuwen en wordt hij publiekelijk verscheurd, weten we sinds de trieste afgang van onze vorige bondscoach. Het is trouwens niet het belangrijkste dat er sterspelers deelnemen, maar dat de spelers als team goed samen kunnen spelen.'

Oneens

De keuze van de spelers is de verantwoordelijkheid van de bondscoach, stelt Jan Willem van Waning uit Den Haag vast. 'Je moet van goede (voetbal)huize zijn om daaraan te tornen.' Arnold Langeveld uit Rotterdam verwoordt het standpunt van veel 'oneens'-stemmers: 'De keuze van een bondscoach moet je respecteren, anders moet je die functie afschaffen.' Hij voegt daaraan toe: 'Klaas-Jan Huntelaar is een goede voetballer en hij heeft dit jaar veel doelpunten gemaakt. Maar de vraag is of je zo'n jonge gast zaken moet laten dragen waarvoor hij nog niet rijp is. Wout Boevé uit Rotterdam bevestigt: Hij is nog jong. Zoals Van Basten al zei: zijn kans komt nog wel.'

Nu is het elftal zonder Huntelaar beter af, meent Michiel Groeneveld uit Terneuzen: 'De essentie van een succesvol team is dat je kwaliteiten bij elkaar brengt die elkaar versterken. Kiezen voor Huntelaar betekent dat je op zoek moet naar een andere type medespelers dan bij de keuze voor Van Nistelrooij. Als een team rond Huntelaar moeilijker te formeren is dan een team rond van Nistelrooij en je constateert ook nog een enorm verschil aan ervaring in internationale wedstrijden tussen die twee, dan is de keuze niet moeilijk.'

Op het niveau van een WK krijgt Huntelaar niet de vrijheid die hij in de Nederlandse competitie krijgt, voegt Claas Borgers uit Meer eraan toe. ' Verstandige beslissing derhalve van Van Basten.'

'Van Basten heeft gelijk om Huntelaar te beschermen voor zijn toekomst', vindt ook Ury Link uit Amsterdam. 'De bondscoach doet er er goed aan hem niet direct voor de leeuwen te gooien. Zijn tijd komt zeker nog.' 'Het feit dat hij Ajax overeind heeft gehouden betekent niet automatisch kwalificatie', tekent Eric Allard uit Beuningen daarbij aan.

'Er zijn zestien miljoen voetbalexperts in Nederland, maar er is één bondscoach', aldus Niko Paape uit Amsterdam. 'Het selecteren van spelers is zijn unieke verantwoordelijkheid, die gerespecteerd moet worden. Zo niet, dan kun je de functie net zo goed afschaffen en de selectie laten plaatsvinden via een volksstemming.'

Ook deelnemen? Ga naar nrc.nl/webcongres/aanmelden