Gokje wagen

Mijn wijsvinger maakte een snel rondje over de geplastificeerde menukaart. Ik bestelde loempia, mihoen met kip en ging in het wachthoekje zitten. Achter het loket werd koortsachtig aan mijn bestelling gewerkt door anoniem personeel. Dat waren ze dus, de gokkende Chinezen die ons Hollandse voetbal ondermijnden.

In België hadden ze al eerder een Chinees goksyndicaat opgerold dat geld zette op duels uit de Belgische competitie. De grote baas Zheyun Ye kreeg zelfs een bijnaam: de Gokchinees. Chinezen hebben het volgens een onderzoek van justitie ook op de Nederlandse competitie gemunt.

Mysterieus altijd wat er achter het luikje van de Chinees gebeurt. Dat geluid van die harde klappen op het hakblok doen het ergste vermoeden. Zou de speler van ADO Den Haag die de afgelopen week verhoord is over omkooppraktijken door gokbazen tot mootjes zijn gehakt en als malse babi pangang in plastic bakjes aan die domme Hollanders verpatst zijn?

Vroeger gokte je via een totoformulier uit de sigarenwinkel van ome Jan. Die zal aan het gokken ook wel een paar grijpstuivers hebben overgehouden, denk ik nu. Fijn dat het voetbal gelijke tred houdt met de maatschappij. De toto invullen is alleen nog voorbehouden aan bejaarde mietjes, het “echte' gokken is in handen van criminelen.

Henk Kesler is de baas van de KNVB. Hij zegt het onderzoek naar duistere praktijken met vertrouwen tegemoet te zien. “In landen als Duitsland, Italië en België is toch een langere historie als het om omkoopschandalen gaat. Kennelijk is de Nederlander er minder gevoelig voor. Wellicht is het wat rechtlijnig gedacht van me, naïef misschien.“

Wat zijn we toch een onschuldig volkje. We gooien een emmertje sop over de stoep, boenen naar links, boenen naar rechts en gooien de deur weer dicht. Nederland is schoon. Ach, we lezen het woord “fraude' wel eens in een krantenkop, maar dat mag toch echt geen naam hebben.

Twee jaar geleden kon PSV kampioen worden tegen Groningen. De Eindhovense club had nog maar één punt nodig. Groningen had alle belang bij een gelijkspel, dan bleef het in de eredivisie. De bal werd in de tweede helft opzichtig heen en weer getikt. Het was het schoolvoorbeeld van een van tevoren afgesproken salonremise. Schaamteloos.

Kesler zat met de kampioensschaal onder zijn tribunestoel te kijken naar die wedstrijd. Hij had korte metten kunnen maken met deze frauduleuze partij. Hij vond zichzelf al heel stoer door achteraf te spreken van “een slaapverwekkende vertoning'.

Groningen had in dat jaar eigenlijk nacompetitie moeten spelen. PSV hielp ze uit de zorgen. Dit seizoen hield datzelfde Groningen tijdens de play-offs AZ af van mogelijke deelname aan de Champions League. Het kan verkeren.

En wat zegt Henk Kesler als Excelsior - beter bekend als Klein Feyenoord - komend seizoen twee keer obligaat verliest van de vermogende broer uit Rotterdam-Zuid? Waren dat dan ook weer twee slaapverwekkende potjes? Of slaat hij met de vuist op tafel en neemt hij het woord competitievervalsing in de mond.

Voorlopig trekken we de netten van de doelen en bergen we de ballen op in het hok. Er is niets aan de hand in Nederland. We zijn onschuldig. Schuld moet eerst maar eens aangetoond worden. U hoort mij verder niets meer beweren over Chinezen. Achter het afhaalloket staan gewoon hardwerkende mannen die mij zondagavond van lekker eten voorzien.

    • Wilfried de Jong