Geen tijd voor alle subplotjes

Richard Linklater (Before Sunrise, Before Sunset) dramatiseerde en verfilmde de non-fictie bestseller Fast Food Nation van Eric Schlosser, die de weg van alle vlees eens goed journalistiek onder de loep nam. De film is duidelijk minder dwingend. Misschien heeft het te maken met de modieuze vorm die Linklater kiest, wat wel de Short Cuts- of Magnolia-methode wordt genoemd: introduceer een heleboel personages, leer die ieder onafhankelijk van elkaar kennen, geef ze hun problemen en probleempjes en knoop ze ten slotte allemaal aan elkaar vast.

Film Fast Food Nation Richard Linklater

Hier is iedereen verknoopt aan fastfood keten Mickey's, van de beroemde Big One hamburger. We volgen in de film een hoofd marketing die onderzoek moet doen in het centrale slachthuis, Mexicaanse illegalen die daar werken en een paar verkopers uit de lokale Mickey's.

De vorm stelt hier te hoge eisen aan Linklater, die handen (en tijd) tekort komt om alle subplotjes netjes af te werken. Soms laat hij het er domweg bij zitten (wat gebeurt er met de jongens die Mickey's willen overvallen?), soms heeft hij wel heel simpele omwentelingen (een Mexicaans meisje die in een paar weken tijd verslaafd raakt en miraculeus afgekickt blijkt).

Film

Fast Food Nation

Richard Linklater **