Finse horror-rock wint op Songfestival

Finland heeft zaterdagavond in Athene het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer Hardrock Hallelujah door de in rimpelige dodenmaskers en zilverkleurige sf-pakken gehulde groep Lordi. De Finse inzending verzamelde veruit de meeste punten, niet alleen uit alle andere Scandinavische landen en de rest van West-Europa, maar ook uit de deelnemende landen in Oost-Europa en daarbuiten. Op de tweede plaats eindigde Rusland - waar prompt werd gespeculeerd over een anti-Russische stemming in West-Europa - en derde werd Bosnië-Herzegovina.

De Nederlandse inzending, Amambanda van de Maastrichtse meidengroep Treble was donderdag al gesneuveld; in de halve finale eindigde het nummer, nog net vóór Wit-Rusland, Monaco en Andorra, op de drie na laatste plaats.

De afgelopen weken is in Finland fel gedebatteerd over de afvaardiging van Lordi naar Athene. Menigeen vreesde dat het land met zo'n circusvertoning voor gek zou staan. Die stemming is sinds zaterdagnacht geheel omgeslagen. President Tarja Halonen stuurde meteen een gelukstelegram aan Lordi. Komende vrijdag staat de groep een officiële huldiging te wachten in Helsinki.

Finland doet al sinds 1961 aan het Eurovisie Songfestival mee, maar won nog nooit. Ook eerdere hardrock-parodieën en andere nummers met een knipoog kwamen nooit in de hoogste regionen terecht. Bij de vierentwintig liedjes overheersten ditmaal etnopop en disco, afgewisseld door een paar ballads. De laagst geklasseerde finalisten waren Frankrijk (5 punten), Israël (4) en Malta (1). Geen enkel land bleef achter met de smadelijke nul punten.

De zegevierende groep Lordi geeft een hardrock-geluid ten beste in de traditie van Kiss en Alice Cooper en vertoont zich in het openbaar nimmer zonder de horrormaskers, die de muzikanten het aanzien geven van uit de dood herrezen monsters. In de tekst is voorts sprake van een arockalypse. “Dit is een overwinning voor de rockmuziek en ook voor ruimdenkendheid,“ zei de vervaarlijk bebaarde leadzanger Mr. Lordi, tevens auteur en componist van het nummer, na afloop. “Wij zijn geen Satansbende, wij zijn geen duivelaanbidders. Dit is amusement.“

Volgend jaar is Finland gastheer voor het 52ste Eurovisie Songfestival. De Finse premier Vahanen beloofde daaraan mee te betalen.

In Nederland trok de finale 1,3 miljoen kijkers. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar minder dan de helft van het aantal dat twee jaar geleden nog keek - de laatste keer dat Nederland tot de finale doordrong.

    • Henk van Gelder