Etnopop en disco overheersten festival

Finland won zaterdag het Eurovisie Songfestival.

Hardrock formatie Lordi is 'het bewijs dat een originele act meer succes boekt dan een goed nummer'.

Mr. Lordi, de winnaar van het Eurovisie Songfestival, zingt Hard Rock Hallelujah. Foto Petros Giannakouris Singer of the group Lordi performs for Finland with the song 'Hard rock hallelujah' during the Eurovision final at the Indoor Olympic stadium in Athens, late Saturday, May 20, 2006. Lordi won the Eurovision song contest early Sunday, May 21. (AP Photo/Petros Giannakouris) Associated Press

Finland heeft zaterdagavond het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer Hardrock Hallelujah door de in rimpelige dodenmaskers en zilverkleurige sf-pakken gehulde groep Lordi. De Finse inzending verzamelde veruit de meeste punten, niet alleen uit alle andere Scandinavische landen en de rest van West-Europa, maar ook uit de deelnemende landen in Oost-Europa en daarbuiten.

Op de tweede plaats eindigde Rusland - waar prompt werd gespeculeerd over een anti-Russische stemming in West-Europa - en derde werd Bosnië-Herzegovina. De Nederlandse inzending, Amambanda van de Maastrichtse meidengroep Treble was donderdag al uitgeschakeld; in de halve finale eindigde het nummer, nog net vóór Wit-Rusland en Monaco, op de twee na laatste plaats.

Finland doet sinds 1961 aan het Eurovisie Songfestival mee, maar won tot zaterdag nog nooit. Ook eerdere hardrock-parodieën en andere nummers met een knipoog kwamen nooit in de hoogste regionen terecht. Bij de 24 liedjes die in de finale stonden, overheersten ditmaal genres als etnopop en disco, afgewisseld door een paar ballads.

'Het bewijst dat een originele act meer succes boekt dan een goed nummer,' zei Songfestival-adept Paul de Leeuw zaterdagavond. De laatst geklasseerde finalisten waren Frankrijk (5 punten), Israël (4) en Malta (1). Geen enkel land bleef achter met de smadelijke nul punten.

De zegevierende groep Lordi is in eigen land al jarenlang populair. Het viertal geeft een hardrock-geluid ten beste in de traditie van Kiss en Alice Cooper en vertoont zich bij voorkeur nooit zonder de horrormaskers, die de muzikanten het aanzien geven van uit de dood herrezen monsters. In de tekst is voorts sprake van een arockalypse. 'Dit is een overwinning voor de rockmuziek en ook voor ruimdenkendheid,' zei de vervaarlijk bebaarde leadzanger Mr. Lordi, tevens auteur en componist van het nummer, na afloop. 'Wij zijn geen Satansbende, wij zijn geen duivelaanbidders. Dit is amusement.'

De finale vond plaats in het in 2004 gebouwde Olympisch basketballstadion in Athene, waar elk nummer werd voorzien van eigen kleuren en decoraties op de metershoge zetstukken die het decor vormden. Volgend jaar is Finland gastheer voor het 52ste Eurovisie Songfestival, op 12 mei.

De NOS is nog wel bereid die registratie uit te zenden, maar vindt dat het organiseren van een nationale finale niet langer in haar takenpakket (nieuws en sport) past. Men hoopt daarom een andere omroep te vinden die deze taak na 51 jaar wil overnemen. Tot dusver is daarover gesproken met de TROS en de VARA. De commerciële zenders komen niet in aanmerking, omdat het festival in handen is van de European Broadcasting Union (EBU), de vereniging van Europese publieke omroepen.

In Nederland trok de finale zaterdagavond 1,3 miljoen kijkers. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar minder dan de helft van het aantal dat twee jaar geleden nog keek - de laatste keer dat de Nederlandse inzending tot de finale was doorgedrongen.

    • Henk van Gelder