Eerste toernooiwinst Hingis sinds terugkeer

De Zwitserse tennisster Martina Hingis heeft gisteren het toernooi van Rome gewonnen. Ze versloeg de Russische Dinara Safina in de finale met 6-2 en 7-5. Voor de 25-jarige Hingis is het de eerste toernooizege sinds ze eind vorig jaar na drie tennisloze jaren haar terugkeer maakte op het circuit.

Voor Hingis is het de tweede keer dat ze het met 1,3 miljoen gedoteerde toernooi van Rome wint. In 1998 was ze al eens de betere van de Amerikaanse Venus Williams, zaterdag haar tegenstandster in de halve finale. Na een 'eerste set om te huilen', aldus Hingis die met 6-0 verloor, maar de voormalige nummer één van de wereldranglijst vocht verbeten terug en won de volgende twee sets telkens met 6-3.

In de finale had de Zwitserse, in vijf maanden tijd opgeklommen tot de 21ste plaats op de wereldranglijst een betere start. In amper een half uur haalde ze de eerste set binnen, na breaks in de tweede, vijfde en zevende game. In de tweede set liet Hingis een voorsprong van 4-1 glippen. Safina, nummer 19 van de wereld en als 16de geplaatst in Rome, kreeg ook nog drie break-kansen bij 5-5, maar Hingis hervond de kracht om de wedstrijd te winnen.

De toernooiwinst betekent dat de in Slovakije geboren Zwitserse vandaag waarschijnlijk de top-15 binnenkomt, terwijl ze het tennisseizoen na drie jaar afwezigheid zonder ranking begon. Het maakt haar meteen ook een van de outsiders voor winst op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen, dat komende zondag in Parijs van start gaat. Roland Garros is de enige grandslamtitel die Hingis nooit won.

'Deze zege geeft me zeker het nodige vertrouwen, maar mijn spel moet nog veel beter worden om een grandslam te winnen', zei Hingis gisteren na haar zege. 'Maar toen ik het seizoen begon, had ik nooit gedacht aan een titel als deze. Het is fantastisch om weer aansluiting te vinden bij de top.'

Hingis won voor het laatst een toernooi in februari 2002, in Tokio. Later dat jaar nam ze noodgedwongen afscheid van het tennis als gevolg van een slepende enkelblessure. Na enkele demonstratiewedstrijden kondigde ze eind vorig jaar haar terugkeer aan. Die bekroonde ze meteen met een kwartfinaleplaats op de Australian Open en een finaleplaats op het toernooi van Tokio, die ze verloor van Elena Dementjeva.