Een beurs die dertien uur open is

Eindelijk heeft Euronext zijn keuze gemaakt. Niet voor de Duitsers, maar voor de Amerikanen. Of toch de Italianen?

Nu nog langer geopend. Euronext was al de eerste pan-Europese beurs, als de fusiepoging van de New York Stock Exchange (NYSE) slaagt, maakt het beursbedrijf ook nog deel uit van de eerste transatlantische beurs. Open van negen uur 's ochtends tot tien uur 's avonds.

Na zeventien maanden van praten, het uitspreken van intenties en vooral van niet-bevestigde geruchten lijkt deze week één samenwerkingsverband dan eindelijk van de grond te komen: NYSE wil met Euronext fuseren.

Eerst het waarom. Beursbedrijven willen hun markt vergroten, willen meer handel en willen daarmee hun kosten verlagen. En, specifieker voor de interesse in Euronext: de New Yorkse beurs wil de snelgroeiende markt van derivaten betreden en wil toegang tot Euronexts technologie krijgen.

De beurswaarde van Euronext is zo'n 8,4 miljard, hoewel door een daling vanmorgen de marktwaarde naar ruim 7,8 miljard euro zakte. De New Yorkse beurs sloot vrijdag op een beurswaarde van 10 miljard dollar en heeft daarmee dezelfde waarde als Euronext. Derde speler in de internationale beurzenslag, Deutsche Börse, is ook de grootste speler met een waarde van zo'n 11,7 miljard euro.

Deze grote concurrent uit Frankfurt roept al maanden openlijk met Euronext te willen fuseren, maar de bestuurders van Euronext voelen daar niet voor. Officieel heet het dat Euronext “een andere visie“ heeft op de bedrijfsstructuur van Deursche Börse, op de achtergrond spelen andere sentimenten. Euronext vreest voor inperking van de autonomie, en verhuizing van het hoofdkantoor van Parijs naar Frankfurt. En, als zo vaak bij niet-vrijwillige fusies zal de vraag spelen: wie wordt de baas van de nieuwe combinatie?

De NYSE lijkt betere voorwaarden te bieden. Hoewel de raad van commissarissen van Euronext vanochtend met een korte, zakelijke reactie op het bod van NYSE kwam - zij nemen het bod “in overweging“ en zullen het morgen met de aandeelhouders bespreken - lijkt het er op dat de bestuurders in Amsterdam en Parijs al tot vergaande overeenstemming met New York zijn. De poppetjes zijn in al ingevuld. NYSE's topman John Thain blijft de hoogste baas. Die van Euronext, Jean-François Théodore, wordt vice-voorzitter. De Fransman blijft gewoon aan het hoofd staan van de - dan - Europese poot van de nieuwe beurs. Jan Michiel Hessels, de Nederlandse president-commissaris van Euronext, zal voorzitter worden van het nieuw op Amerikaanse leest geschoeide bestuur.

Het voorstel van de New York Stock Exchange wordt morgen in aandeelhoudersvergadering van Euronext in Amsterdam besproken. Niet iedereen is op voorhand even enthousiast over het bod van NYSE - getuige ook de koersdaling vanochtend. Met name twee grootaandeelhouders, de Amerikaanse investeringsmaatschappijen TCI em Atticus Capital, dringen al maanden aan op een fusie met Deutsche Börse. Zij zien daarin veel meer voordelen dan in een fusie met “Wall Street'. Een logische gedachte want beide institutionele beleggers hebben óók een aanzienlijk belang in de beurs in Frankfurt. Op voorspraak van TCI wordt een fusie met de Duitsers zelfs in stemming gebracht, waarover het Euronext-bestuur een negatief stemadvies heeft afgegeven.

Deutsche Börse zelf kwam vrijdag met een uitgewerkt fusieplan voor Euronext, waarbij de Duitsers benadrukten dat het moet gaan om een fusie en niet om een overname. Om die reden werd dan ook geen transactiesom genoemd - al dook in de Financial Times wél een overnamebod op, van 90 euro per aandeel, ofwel: 9,7 miljard euro voor het gehele bedrijf.

Intussen spelen er nog steeds veel meer krachten in de beurzenconsolidatie. De beurs van Chicago, CME, heeft interesse in een deel van Euronext en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq aast op de beurs van Londen (LSE), het bedrijf waar eerder juist Euronext zijn zinnen op had gezet. De panEuropese beurs haakte af, nadat Nasdaq in de afgelopen weken gestaag een aandelenbelang van meer dan 25 procent in LSE had opgebouwd.

Vrijdag verklaarde Euronext ook “klaar“ te zijn voor fusiebesprekingen met de beurs in Milaan, Borsa Italiana. Een bericht om het aantal opties voor aandeelhouders te vergroten?

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Amerikanen doen bod op Euronext en in de grafiek bij het artikel Een beurs die dertien uur open is (maandag 22 mei, pagina 10) staat dat de beurs van New York 8 miljard dollar respectievelijk 16 miljard euro biedt voor Euronext. Het bod bedraagt 10,2 miljard dollar, ofwel 8 miljard euro.

    • Freek Staps Philip de Witt Wijnen