Doden bij luchtaanval op Talibaan

Bij Amerikaanse luchtaanvallen in het zuiden van Afghanistan zijn afgelopen nacht rond de vijftig strijders van de Talibaan gedood. Volgens dorpelingen zijn ook tientallen burgers om het leven gekomen.

Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder werden doelen van de Talibaan bestookt in het dorpje Azizi in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. Hij zei dat onderzocht wordt of er ook burgerslachtoffers zijn gevallen, naast de vijftig strijders van de Talibaan. Een dorpeling vertelde dat vanuit helikopters een madrassa (koranschool) onder vuur werd genomen en dat sommige rebellen wisten weg te komen en huizen in het dorp binnenvluchtten. Ook die huizen werden bestookt, aldus de ooggetuige, en daarbij werden volgens hem ongeveer vijftig mensen gedood of gewond. Andere overlevenden spreken over tientallen gedode burgers, onder wie kinderen.

Sinds vorige week woensdag is het geweld in de zuidelijke provincies van Afghanistan opgelaaid. Nog voor het incident in Azizi werd afgelopen weekeinde de dood gemeld van zeker twintig Talibaan-rebellen, alsmede van twaalf regeringssoldaten. Ook sneuvelden zaterdag twee Franse commando's in Kandahar. Vlak buiten de hoofdstad Kabul werden gisteren drie mensen gedood toen een autobom explodeerde bij het passeren van een konvooi van de door de VS geleide troepenmacht.

Een man die zei Mullah Dadullah te zijn, een bekende een-benige commandant van de Talibaan, verklaarde zaterdag door de telefoon dat hij niet is gearresteerd, zoals de BBC eerder meldde.

De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rangeen Dadfar Spanta, herhaalde gisteren dat de acties van de Talibaan vanuit Pakistan worden gecoördineerd. “Het leiderschap van de Talibaan en andere terreurgroepen verblijft in Pakistan“, zei hij. Pakistan heeft dat ontkend. “Dit soort aantijgingen doen de betrekkingen tussen Pakistan en Afghanistan geen goed“, reageerde de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Aftab Khan Sherpao.

Pakistan wordt er ook regelmatig door zijn oostelijke buur India van beschuldigd terreurgroepen in Kashmir te steunen. Islamitische strijders schoten gisteren zes mensen dood op een bijeenkomst van de Congrespartij in Srinagar, de hoofdstad van India's Kashmir. Ook twee aanvallers werden gedood.