Da Vinci is overal succesvol

Wereldwijd heeft The Da Vinci Code al 224 miljoen dollar opgebracht, ruim 175 miljoen euro. De film staat daarmee op de tweede plaats van beste openingsweekeinden. In Italië was de film goed voor 70 procent van de bioscooprecette.

The Da Vinci Code kwam donderdag uit in 12.213 bioscopen in 79 landen. Vooral het succes buiten de Amerikaanse markt is groter dan producent Sony verwachtte. In katholieke landen als Spanje en Italië werden alle records gebroken. Alleen de Star Wars-film Revenge of the Sith deed het wereldwijd in zijn eerste weekeind beter: in totaal 199 miljoen euro.

De film ging woensdag in Cannes in première, maar kwam pas een dag later in de bioscopen. Veel andere films draaiden in de VS wel vanaf woensdag. Als die dag wordt meegerekend komt de film op de dertiende plaats. In Nederland bracht The Da Vinci Code, die zo'n 125 miljoen dollar kostte om te maken, al 2,1 miljoen dollar op.

“Als ze in het Vaticaan de film hadden gezien, dan hadden ze er niet voor gewaarschuwd“, zei bisschop Frans Wiertz van Roermond gisteren in het RKK televisieprogramma Kruispunt. “Wat in het boek soms nog kan irriteren wegens allerhande theorieën die in romanvorm gedebiteerd worden rond zaken van geloof, is in de film zo ver weggezakt dat het nauwelijks nog een rol speelt“, aldus Wiertz die de film dit weekeinde heeft gezien. “Het boek vond ik al niet heel opwindend, de film is ronduit een flop.“