Bevlogen radiomaker met jaarlijks weekje Songfestival

NPS-directeur Willem van Beusekom, ook bekend als commentator van het Eurovisie Songfestival, is op 59-jarige leeftijd overleden. Hij leed sinds enkele maanden aan darmkanker. Vlak voordat die ziekte hem trof, had hij al besloten in de loop van dit jaar zijn NPS-functie neer te leggen - na elf slopende jaren als bestuurder van de omroep, die volgens de kabinetsplannen zou moeten verdwijnen. Ook nam hij vorig jaar afscheid als commentator van het Songfestival, zijn “jaarlijkse weekje vrijaf“ sinds 1987. Het was mooi geweest.

Van Beusekom studeerde politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam, maar maakte die studie niet af omdat hij rond 1970 de kans kreeg productiewerk bij de VARA-radio te gaan doen. De radio was zijn grote hobby; zijn favoriete speelgoed als kind was een bandrecorder. Allengs begon hij popprogramma's te presenteren, die altijd opvielen door zijn grote feitenkennis en zijn hang naar historische accuratesse, gebaseerd op gedegen onderzoek. In de loop van de jaren zeventig ging hij ook andersoortige programma's maken, tot hij steeds vaker werd gevraagd voor eindredactionele functies. In 1983 werd hij radiodirecteur bij de VARA, zes jaar later bij de NOS. Toen die omroep werd gesplitst, nam hij de directie van de NPS op zich.

Zijn diplomatieke talenten bewees Van Beusekom ook in een groot aantal nevenfuncties, die zijn enthousiaste inzet voor allerlei aspecten van de Nederlandse cultuur weerspiegelen. Zo was hij onder meer bestuurslid van Muziekcentrum Vredenburg, het Stimuleringsfonds en het Omroepmuseum, en voorzitter van de stichting Conamus en de vereniging van vrienden van het Metropole Orkest. En toen de NPS vorig jaar vanuit Den Haag onder vuur kwam te liggen, was Van Beusekom degene die zonder stemverheffing, maar vol overtuiging, kon uitleggen hoe belangrijk het voortbestaan van die omroep is.

    • Henk van Gelder