Bemanning Movistar gered door ABN Amro II

Opnieuw veel drama in de Volvo Ocean Race.

ABN Amro I wint weer.

De Volvo Ocean Race rond de wereld moest een leerschool worden voor de 'jonge honden' van ABN Amro II. Maar dat er tijdens de etappe van New York naar Portsmouth zoveel van hun zeemanschap zou worden geëist had niemand vooraf kunnen bedenken.

De jonge bemanning moest gisteren, met het lichaam van hun vorige week verdronken collega Hans Horrevoets nog aan boord, midden op de Atlantische Oceaan in het oog van een zware storm een reddingsoperatie op touw zetten voor de zeilers van de zinkende Spaanse boot Movistar, van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking.

Het Spaanse jacht maakte de afgelopen dagen steeds meer water door ernstige averij aan de kiel, een probleem waarmee Bekking en zijn bemanning al sinds het begin van de Ocean Race te kampen hebben. Met het oog op de aankomende storm besloot Bekking dat hij en zijn bemanning het schip moesten verlaten. 'De moeilijkste beslissing die ik ooit in mijn leven heb moeten maken', liet Bekking gisteren weten vanaf ABN Amro II. 'Er stonden tien levens op het spel, met evenzoveel betrokken families - het juiste besluit', aldus de schipper.

ABN Amro II bleef het afgelopen etmaal op verzoek van Bekking al in de buurt van de zinkende Spaanse zeventigvoeter. De tienkoppige bemanning van Movistar gebruikte gisterochtend rond half tien een reddingsvlot om over te stappen naar ABN Amro II. Ook voedselvoorraden, veiligheidsmateriaal, media-apparatuur en een extra reddingsvlot werden overgebracht naar ABN Amro II. De operatie duurde een uur. Het overvolle jacht probeerde gisteravond de Engelse kust te bereiken: met negen eigen bemanningsleden, het lichaam van Horrevoets, en de tien bemanningsleden van Movistar.

De Britse marine stuurde gistermiddag twee fregatten naar ABN Amro II om de bemanning naar de Engelse kust te begeleiden.

Bekking bedankte de bemanning van ABN Amro II, onder leiding van de 30-jarige Franse schipper Sebastien Josse, gisteren uitvoerig voor de reddingsoperatie. 'We realiseerden ons allemaal dat het heel moeilijk was voor hen om om te keren', zei Bekking. 'Ik hoop dat ze enige troost vinden in het feit dat ze tien levens hebben gered. Een boot is maar een boot, die kun je vervangen, levens niet.'

Overigens behandelt schipper Josse van ABN Amro II de bemanning van Movistar als passagiers; zij mogen niet meehelpen tijdens het restant van de etappe naar Engeland, zo liet Bekking weten. 'Hij wil blijven racen volgens de geest van de regels, met zijn eigen jongens. Daar heb ik geen moeite mee', aldus Bekking.

De dramatische gebeurtenissen overschaduwden de prestaties van ABN Amro I volledig. De boot van de Nieuwzeelandse schipper Mike Sanderson, superieur sinds het vertrek vanuit Spanje in november, finishte gisteren als eerste in Portsmouth en won de race. Wegens de dood van Horrevoets vierde de bemanning de zege zonder champagne. 'We voelen ons ellendig', zei Sanderson. 'Alles wordt overschaduwd door het overlijden van Hans. We zouden er alles voor over hebben om hem terug te halen. Maar dat kan niet.'

    • Rob Schoof