Basso wacht op niets en niemand

Hoe zwaar de laatste week van de Giro ook oogt, de zege kan Basso bijna niet ontgaan.

In een barre dertiende etappe sloeg hij een grote kloof met zijn tegenstanders.

Op de Colle San Carlo in de Italiaanse Alpen nam Ivan Basso zaterdag al afstand van zijn belangrijkste concurrenten. Foto AP Italy's Ivan Basso is cheered by supporters as he climbs the San Carlo pass, Italian Alps, during the 13th stage of the Giro Tour of Italy cycling race from Alessandria to La Thuile, Saturday, May, 20, 2006. Ivan Basso placed second, 44 seconds behind the winner Leonardo Piepoli, to improve his overall lead as his rivals for the title all finished a significant distance behind him. (AP Photo/Alessandro Trovati) Associated Press

. Monte Bondone (dinsdag), Plan de Corones (woensdag), San Pellegrino (vrijdag), Gavia en Mortirolo (zaterdag): Ivan Basso wachtte de reeks huiveringwekkende beklimmingen van komende week niet af. In de dertiende etappe demoraliseerde hij zaterdag de concurrentie. Na zijn zege in de eerste bergaankomst vorige week en een degelijke tijdrit, nam de 28-jarige Italiaan nu genoegen met de tweede plaats in de rituitslag. In het klassement staat hij bijna drieënhalve minuut voor op nummer twee, de Spanjaard José Enrique Gutierrez.

Op zeven kilometer van de top van de Colle San Carlo ging de roze trui-drager eens serieus op de pedalen staan. Tot dat moment had zijn ploegmaat Inigo Cuesta de kopgroep uitgedund tot acht renners. Vroege vluchters waren opgeraapt, de Venezulaanse klimgeit José Rujano was teruggepakt en Paolo Savoldelli als eerste favoriet gelost. Basso zette zo machtig aan dat alleen het Saunier Duval-duo Leonardo Piepoli en Gilberto Simoni kon volgen.

Regen en kou waren de televisiecamera's van de RAI te machtig. Af en toe een flard van de soepel pedalerende Basso, de aanklampende Piepoli, de lossende Simoni en veel stervende concurrenten, meer was niet te zien. Maar de verschillen op de top van de San Carlo, op 1.951 meter hoogte, logen niet. De twee leiders hadden bijna anderhalve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers, Gutierrez en Simoni. Klassementstoppers als Damiano Cunego (2.46), Danilo di Luca en Paolo Savoldelli (beiden 3.10) kregen nog meer slaag.

In een natte, gladde afdaling nam de verkleumde Basso geen risico. 'Daar was geen enkele aanleiding voor. Ik maakte me zorgen om de kou en de gevaarlijke bochten.' Piepoli reed bij hem weg en mocht de rit winnen. De 34-jarige Italiaan droeg zijn zege emotioneel op aan Diego Pellegrini, een bevriende renner die dertien jaar geleden in de afdaling van de San Carlo ten val kwam en overleed.

Basso verloor met zijn voorzichtige afdaling ongeveer veertig seconden op de meeste achtervolgers. Hij hield genoeg voorsprong over om warm aangekleed te constateren zijn concurrenten zwaar aangeslagen over de streep kwamen. Savoldelli, vorig jaar en in 2002 eindwinnaar, onderging gedesoriënteerd de huldiging voor het combinatieklassement. De Discovery-kopman heeft last van allergie. Ook Cunego, winnaar in 2004, gaf zich over. 'Ik realiseer me dat ik de Giro niet meer kan winnen', sprak Il picolo principe na afloop.

José Rujano, smaakmaker en nummer drie in de afgelopen Giro, kwam helemaal niet aan in finishplaats La Thuile. De aanvaller in de eerste meters van de San Carlo bleek in de afdaling op drie kilometer van de finish te zijn afgestapt. Zelf gaf het 49 kilo lichte klimmertje als reden op dat hij maagproblemen had en bevangen was door de kou. Foto's tonen echter allerminst een uitgeputte renner. Ploegleider Gianni Savio sprak op de Belgische televisie van 'een broos mentaal en fysiek evenwicht' van zijn kopman, die omringd zou zijn door slechte raadgevers. Het lijkt waarschijnlijk dat Rujano geïrriteerd was dat de ploegleidersauto hem in de steek liet om naar voren te rijden tot bij Wladimir Belli, de andere kopman van de Sella Italia-ploeg. 'Stupide', noemde Savio de opgave van Rujano, die per 1 juni naar het Belgische Quickstep vertrekt.

Met Rujano verliest de Giro een renner die de laatste week kleur had kunnen geven. Het peloton wacht een loodzware opgave, met bijna elke dag zware beklimmingen. Woensdag bijvoorbeeld staat een bizarre klim op het programma naar het ski-oord Plan de Corones. Het grindpad is op het laatste moment verhard, maar fietsen blijft er moeilijk. De steilste stukken hebben een stijgingspercentage van 24, en dat over 5,5 kilometer naar een hoogte van 2.273 meter.

Het valt te bezien of de reeks bergetappes het verwachte spektakel zal brengen. De rit van gisteren ging over hoge cols als San Bernardino (1.875 meter) en Passo del Sempione (2.005 meter). In het begin streden een aantal renners om in de juiste vluchtgroep te komen. Toen eenmaal een kopgroep was ontstaan, zonder gevaarlijke renners voor het klassement, nam de CSC-ploeg van Basso de koers in een ijzeren greep. De Colombiaan Luis Laverde won, in het klassement veranderde bijna niets.

Gutierrez, nummer twee in de rangschikking, is de enige die nog een enigszins overbrugbare afstand tot Basso heeft. Maar de Spanjaard gaf voor het weekend al aan tevreden te zijn met een plaats bij de eerste tien. Over de eindzege praat niemand. Zelfs Ivan Basso zelf niet. 'De Giro is niet over voor we in Milaan zijn. Pas komende zaterdagavond kijk ik naar het klassement.'

    • Maarten Scholten