Aspergesalade met kletskopjes

Nodig:

80 g gemengde slablaadjes

10 dunne groene asperges

75 g versgeraspte Parmezaanse kaas

2 eetl. olijfolie

6 eetl. olijfolie (extra vergine)

2 eetl. rode wijnazijn

2 theel. Dijon mosterd

Begin met het maken van de kletskopjes, knapperige, dunne koekjes gemaakt van Parmezaanse kaas c.q. Parmigiano-reggiano. De harde korst van de enorme kazen die wel 35 kilo wegen is met geen mogelijkheid te raspen. Tip van kookboekenschijfster Marcella Hazan: gooi die korst niet weg, maar werp hem in de soep die een extra lekker smaakje krijgt. Vis de korst er later weer uit.

Bereiding van de parma-kletskopjes: leg een vel bakpapier op de bakplaat of het rooster van de oven. Of gebruik de moderne, siliconen-versie als onderlegger. Strooi met een flinke tussenruimte kleine hoopjes geraspte kaas op het bakpier en druk deze plat tot koekjes met een middellijn van ongeveer 5 centimeter. Schuif ze - niet te hoog - onder de ovengril en laat de kaas smelten. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen. Schep ze voorzichtig van het papier. Snijd de harde onderkanten van de groene asperges. Schil de asperges eventueel.

Bij dunne asperges is dat niet nodig, maar dikkere groene asperges hebben wel degelijk een taaie schil. Verhit 2 eetlepels “gewone' olijfolie op een grilpan en gril de asperges op een middelmatig vuur. Draai ze tijdens het grillen regelmatig om. De asperges zijn na circa 8 minuten klaar. Ze zijn dan nog wel knapperig. Laat ze afkoelen.

Was en droog de slablaadjes en verdeel ze over 2 borden. Meng in een kom de extra vergine olijfolie, de wijnazijn en mosterd door elkaar. Besprenkel de slablaadjes met deze vinaigrette. Verdeel de asperges over de slablaadjes en besprenkel ze met vinaigrette. Leg ten slotte enkele kletskopjes op de salade. De groene asperges kunnen eventueel vervangen worden door op dezelfde manier gegrilde lente/bosuitjes. Dit recept kan ook worden gemaakt met gekookte en goed uitgelekte witte asperges.

Morgen: Thaise soep van wortels.

    • Anne Scheepmaker