Amerikanen doen bod op Euronext

De effectenbeurs van New York wil de Europese beurs Euronext overnemen voor 8 miljard dollar (6,3 miljard euro) in contanten en aandelen. De combinatie wordt het grootste beursbedrijf ter wereld.

Dit heeft de New York Stock Exchange (NYSE) vanmorgen bekendgemaakt. Als de overname succesvol is, zal ook de beursvloer in Amsterdam onderdeel uitmaken van de nieuwe combinatie, die momenteel een marktkapitalisatie heeft van 21 miljard dollar. Euronext is zelf een fusiebedrijf dat bestaat uit de effectenbedrijven van Amsterdam, Parijs, Brussel en Portugal.

Het bod van de Newyorkse beurs is een volgde stap in de fusie-en overnamegolf onder beursbedrijven. Zo probeerde onder meer de Deutsche Börse ruim een jaar geleden de Londense beurs LSE te kopen en wilde ook Euronext met de LSE samengaan. Inmiddels lijkt de Amerikaanse Nasdaq de LSE over te nemen en de NYSE Euronext.

Of het bod op Euronext zal slagen, is nog de vraag. Het is mogelijk dat de beurs van Frankfurt, de Deutsche Börse, met een tegenbod komt. De Duitsers hebben diverse keren aangegeven geïnteresseerd te zijn in Euronext en concretiseerden dit afgelopen vrijdag door middel van een fusieplan. Hoeveel de Duitsers willen betalen voor Euronext is niet bekend.

De raad van commissarissen van Euronext zal het bod van de Amerikanen en het voorstel van de Duitsers later vandaag bespreken, aldus het beursbedrijf in een reactie.

De Amerikanen willen de aandeelhouders van Euronext voor ieder aandeel 0,980 aandeel NYSE betalen plus 21,32 euro in contanten. Het bedrijf, dat NYSE Euronext zou gaan heten, krijgt zijn hoofdkantoor in New York.

De transatlantische beurs zou een beursnotering krijgen in New York en onder leiding komen van de huidige topman van de NYSE, John Thain. Euronext-bestuursvoorzitter Jean-François Théodore blijft in het huidige voorstel aan het hoofd staan van de Europese divisie.

Jan-Michiel Hessels moet president-commissaris worden van de nieuwe combinatie. De Nederlander, oud-topman van Vendex, is momenteel ook president-commissaris van Euronext.

De aandeelhouders van Euronext kunnen snel duidelijk maken wat ze vinden van het bod van de NYSE en van het voorstel van de Duitsers. Morgen komen zij bijeen in Amsterdam voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Amerikanen doen bod op Euronext en in de grafiek bij het artikel Een beurs die dertien uur open is (maandag 22 mei, pagina 10) staat dat de beurs van New York 8 miljard dollar respectievelijk 16 miljard euro biedt voor Euronext. Het bod bedraagt 10,2 miljard dollar, ofwel 8 miljard euro.