Ahold, Olmert, Bush en de spelersbus van Oranje

1 We beginnen maandagochtend meteen met de uitspraak van de rechter in het Ahold-proces. Jarenlang werd Ahold bewonderd: een groot marktaandeel en actief in de hele wereld met een mooie winst en een hoge koers. Tot 2003. Op maandag 24 februari van dat jaar opende NRC Handelsblad met 'Top Ahold weg om boekhoudschandaal'. 'Rond het middaguur was de koers [van het aandeel Ahold] 68 procent gedaald van 9,71 euro tot 3,08 euro, de meest extreme koersval ooit voor een hoofdfonds uit de AEX-index.' Vier oud-bestuurders stonden terecht voor de boekhoudfraude, de eisen: twee keer twintig maanden cel en twee keer twaalf maanden cel. (Lees een reconstructie van de affaire in het 'Dossier Ahold' op www.nrc.nl.)

In concert komend weekend: Joling, Froger en Gordon. Foto WFA WFA41:TOPPERS IN CONCERT:AMSTERDAM;01DEC2005- Vandaag werd in Amsterdam bekend gemaakt dat op zaterdag 26 mei 2006 in de Amsterdam Arena Toppers in Concert 2006 wordt gehouden. Dan treden Rene Froger, Gerard Joling en Gordon op. Vandaag gaven de drie op een bijeenkomst in de Arena al een voorproefje (foto). WFA/mc/str. Fotoburo Dijkstra WFA FOTOBURO DIJKSTRA WFA

2 Deze week is de Israëlische premier Ehud Olmert in Washington, hij spreekt dinsdag spreekt met George Bush over onder andere Olmerts plan 'de definitieve grenzen' van Israël vast te stellen. Olmert wil delen van de Westelijke Jordaanoever annexeren, de VS (en Europa) zijn sceptisch. De verwachting is overigens dat Olmert en Bush geen ingrijpende besluiten zullen nemen.

3 In Los Angeles is Madonna gisteren haar 'Confessions'-wereldtournee begonnen. Zaterdag begint de Europese tournee van de Rolling Stones in Barcelona. In eigen land: vandaag de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards (Van den Ende's Jesus Christ Superstar is het vaakst genomineerd); en op vrijdag, zaterdag en zondag is het Toppers in Concert: René Froger, Gerard Joling en Gordon in de Arena.

4 Geen ontkomen meer aan: het Nederlands elftal begint zijn trainingskamp in Lausanne. Er zal in de media wel weer lekker veel aandacht voor zijn. Zoals op woensdag, op het programma staat: '11.00u.: training, geen perscontact, 13.45u: presentatie nieuwe spelersbus, 14.00u: persconferentie (pc) spelers voor radio/tv, 14.30u: pc spelers geschreven pers, 15.00u: pc bondscoach'. Op zaterdag speelt Oranje in Rotterdam een oefenwedstrijd tegen Kameroen.

Jong Oranje begint deze week aan het EK Voetbal onder de 21 in Portugal. Woensdag speelt het tegen Oekraïne, vrijdag tegen Denemarken. Beide wedstrijden beginnen om 17.15u., live bij Talpa.

Niet vergeten, verder deze week:

vandaag begint het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Letland, tot en met woensdag;

woensdag is Karel van de Graafs kort geding tegen de AVRO;

woensdag is ook de laatste dag van de VVD-lijsttrekkersverkiezing, op 1 juni maakt de partij bekend wie gewonnen heeft;

donderdag is hemelvaartsdag;

donderdag gaat paus Benedictus voor vier dagen naar Polen;

en donderdag begint in Den Haag de Pasar Malam Besar, het festival (tot en met 5 juni) waar de Indische cultuur centraal staat;

zaterdag is de finale van het Ouderen Songfestival in de Amsterdamse Stadsschouwburg, met in de jury o.a. Job Cohen, Carry Tefsen en Herman Emmink.

    • Peter Leijten