Agenda

Lijsttrekker D66

Dinsdagavond maakt D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan tijdens een politiek café in Wildschut in Amsterdam naar verwachting bekend of ze opgaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij. De mededeling is vorige week meerdere malen uitgesteld wegens de discussie over minister Verdonk en Ayaan Hirsi Ali. Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft zich al gekandideerd. Op een speciaal congres op 24 juni in Zwolle kiezen de ongeveer 11.000 leden hun lijsttrekker.

De lijsttrekkersverkiezing bij de VVD sluit op 24 mei om 04.00 uur 's nachts. De winnaar, Mark Rutte, Rita Verdonk of Jelleke Veenendaal, wordt op 31 mei bekendgemaakt.

Gratis musea

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend om 10.45 uur met staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) over het al dan niet gratis openstellen van de Rijksmusea. Het betreft een verslag algemeen overleg, waarbij moties ingediend kunnen worden. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en SP wil dat de musea gratis worden. Bij een eerder overleg bleek al dat Van der Laan daar vooralsnog niets voor voelt, omdat dat het rijk volgens haar miljoenen euro's gaat kosten.