7 redenen om uit te gaan

De Harmonie

Rotterdam: Westersingel 95, Telefoon (010) 436 36 10 keuken open 12:00-14:30, 18:00-21:30, vr-za tot 22.00, zo gesloten Internationaal, gem. prijs 3-gangen à la carte: 34,00 euro Categorie: Tuin

Eten bij De Harmonie is en blijft een feest. Patron-cuisinier Sieberen Meerema blijft dicht bij de basis, maar permitteert zich zo nu en dan een gewaagder uitstapje. Pastrami met Parmezaankoekje en luchtige bloemkoolmousse of cacaomeringue met verse lemon curd. De mooie wijnkaart biedt ruime keuze uit spannende wijnen. Beroemd is hier het rozemarijnbrood met boerenboter. Aankleding is netjes, maar niet heel spannend. De tuin blijft de oase van de stad.

uitstekend | Gisterenavond buiten asperges gegeten. Wat fijn dat de tuin weer open is, en wat kun je daar lekker ontspannen zitten. (11-05-2006, R.K te Amsterdam)

uitstekend | Al mijn verwachtingen overtroffen! Het hoofdgerecht was subliem: een lamsboutje omwikkeld met pancetta op risotto met spinazie en courgette. Doet niet onder voor toprestaurants. (02-04-2006, C.V te Rotterdam)

2 ARCHITECTUUR

Internationale Architectuur

Hoofddorp: Het Oude Raadhuis, Hoofdweg 675. Aanvang: 20.00. Toegang: 5 euro. Inl: 023-5669589 & www.podiumarchitectuur.nl

Buitenlandse architecten bouwen in Nederland van Groningen tot de Kop van Zuid Rotterdam. Wat houdt de bouwkeuze van een buitenlandse architect in, bijvoorbeeld in de Zuidas van Amsterdam? En waarom vindt de buitenlandse architect Nederland aantrekkelijk om te bouwen? Vanavond vertellen Joris Deur en Adam Smit van architectenbureau ZZDP over hun ervaringen en waarnemingen. Beiden waren jarenlang werkzaam bij internationale architectenbureaus als Murphy/Jahn en SOM.

3 FILM IN CONCERT

Klassieke zwijgende film

Den Bosch: Theater aan de Parade , Parade 23. Aanvang: 20.30. Kaarten: www.theateraandeparade.nl & 0900-33727233.

In 1926 verfilmde de Tsjechische cineast Gustav Machaty een beroemde novelle van Leo Tolstoj, De Kreutzersonate (1890). Het verhaal gaat over een dodelijke driehoeksverhouding. Een paranoïde man doodt zijn vrouw, die een violist aan de piano begeleidt in sonates van Beethoven. De muziek wordt het symbool van spanning, wantrouwen, jaloezie en de dood. De moord zou uit liefde gepleegd zijn. De film wordt vanavond live begeleid door pianist Hugo van Neck en de violist Bohuslav Zola.

4 TONEEL

Mephisto

Utrecht: Stadsschouwburg. Aanvang: 20.00. Entree: 20 euro. Inl/res: www.stadsschouwburg-utrecht.nl & 030-2302023.

De roman Mephisto , Roman einer Karriere (1937) van Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. Het gaat over politiek en kunst met als achtergrond de opkomst van de nazi's in de jaren dertig. Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in uitbeelding van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl heeft à la Brecht acteert Stapel vol emoties.

5 THEATER

Rondom Shakespeare

Amersfoort: De Lieve Vrouw. Aanvang: 20.30. Entree: 30 euro. Inl/res: 033-4226555 & www.lievevrouw.nl.

Al jarenlang spelen de acteurs Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma samen een Shakespeare-programma, op bestelling, tussen de schuifdeuren. Vanavond spelen ze een benefietvoorstelling ten bate van de verbouwing van theater De Lieve Vrouw. Samen doen ze scènes uit Othello, Hamlet, Romeo en Julia, Richard II en Richard III en ook enkele sonetten zullen de revue passeren. Tevens behandelen de twee Shakespeares tijd en leven.

6 LITERATUUR

Cyrille Offermans & Bernlef

Amsterdam: Felix Meritis, Keizersgracht 324. Aanvang: 20.00. Res: 020-6231311 & receptie@felix.meritis.nl. Inl www.felix.meritis.nl

Cyrille Offermans, publicist voor o.a. Vrij Nederland, beschrijft in zijn Cossee essay Waarom ik moet liegen tegen mijn demente moeder de lotgevallen van zijn oude, dementerende moeder. Hoe het begon, met vergeetachtigheid en wantrouwen en hoe moeilijk het was de wereld zo aan haar uit te leggen, dat ze haar oriëntatie en houvast weer terug kon vinden. Offermans gaat vanavond in gesprek met Bernlef (auteur van o.a. Hersenschimmen). Willem Wansink (journalist van Elsevier) treedt op als gespreksleider.

7 WERELDMUZIEK

Grupo Flamenco Azules

Rotterdam: Wereldmuseum/Theater de Evenaar, Willemskade 25. Aanvang: 20.15. Entree: 10 euro. Inl/res: www.wereldmuseum.nl & 010-2707172.

Met de flamencovoorstelling Soledad brengt Grupo Flamenco Azules een geheel eigen interpretatie van de 'soleares', een oervorm van de flamenco. Groepsleden komen uit Spanje, Argentinië, Duitsland en Nederland: Ana Azules (dans), Carmen Fernández (zang), José Candela (zang), Sergio Menem (cello), Adrián Alvarado (gitaar) en Jorinde Cielen (palmas).

Ook lekker uit eten geweest? Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

Ook lekker uit eten geweest? Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens