7 redenen om thuis te blijven

1 Bakken

Siliconen bakvormen

Vanaf ongeveer 10 euro

Een beetje thuisbakker gaat liever voor flexibel
Een beetje thuisbakker gaat liever voor flexibel

Bak eens een taart in siliconen. Springvormen en roestige cakeblikken zijn hopeloos ouderwets. Een beetje thuisbakker gebruikt flexibele vormen. Het is misschien even wennen, een stevige taart bakken in zo'n kleurrijk, flabberend ding. Maar het werkt uitstekend, vooral voor een heteluchtoven of combimagnetron. Van tulband tot muffin, voor elk baksel is inmiddels een siliconen vorm op de markt. Je hoeft ze niet in te vetten, zijn antikleef en makkelijk schoon te maken. Het spul kan temperaturen aan tussen de -40 graden en +280 graden Celsius. Maar er is kwaliteitsverschil, sommigen houden het slechts tot +220 graden uit. Er zijn er ook met een wat poreus oppervlak waardoor ze na een aantal bakbeurten erg vettig worden. Ook ander bakgereedschap, zoals het onmisbare bakkwastje, bestaat inmiddels in siliconen uitvoering. Toch had die oude springvorm zo zijn pluspunten. Die siliconen klik je niet zo maar even open aan de zijkant en met een mes erin peuren is funest. Nu moet er een circusact aan te pas komen, met een bord erboven en eronder, om de taart te bevrijden. (LvdV)

2 Documentaire

De Toekomst: hoezo integratie?

Ned.3, 19.45-20.20u.

Salahedinne (25) neemt geen blad voor de mond. De schrijver en columnist van het weekblad Contrast pleit voor segregatie van bevolkingsgroepen. Uiteindelijk wil toch iedereen bij zijn eigen groep horen. Ze zijn geen straatschoffies en geen ideale schoonzonen. Regisseur Sunny Bergman volgde twee jonge Marokkanen, die niet aan één van de vertrouwde categorieën voldoen. Ze zijn het pleidooi voor integratie spuugzat.

3 Biografie

Queen Elisabeth 80

Canvas, 20.50-21.40u.

Op 21 april j.l. vierde Queen Elizabeth II haar 80ste verjaardag. 54 jaar lang al is deze monarch koningin van het Verenigd Koninkrijk en staatshoofd van diverse landen van het Gemenebest. Bij het plotse overlijden van haar vader in 1952 wordt ze, amper 26, koningin. Over haar regeerperiode ligt privé een schaduw van schandaal- en scheidingsperikelen van leden van het vorstenhuis, zus Margaret en haar kinderen incluis.

4 Serie

Beauty & de nerd

RTL5, 21.30-22.30u.

Het ultieme sociale experiment. In de zevendelige reality-reeks Beauty & De Nerd worden namelijk acht mooie maar niet al te slimme vrouwen gekoppeld aan acht briljante mannen, die met hun looks en op het gebied van sociale vaardigheden niet voorop lopen. Maar of ze elkaar positief beïnvloeden, blijft natuurlijk de vraag. Inmiddels zijn er van de acht koppels slechts vier over. Zij kunnen nog 250.000 dollar winnen.

5 Site-seeing

Kippen

www.kippengrabbelton.be

Persoonlijk ken ik nogal wat kippenliefhebbers. Niet om te eten, maar om te houden. Gezellig, zeggen ze, het getok van kipjes in de tuin. Alhoewel ik ook wel mensen ken die zogenoemde parelhoenders houden, die een verschrikkelijk kabaal maken. Maar toch. Je hebt wel je 'eigen' eieren. Als ze tenminste geen windeieren leggen, want die ken ik ook. De site kippengrabbelton.be is voor de echte fanaticus, of fokker. Elke dag, nou ja bijna elke dag, staat er een nieuwe foto van 'de kip van de dag' op. Op 11 april was dat de araucana met de oortoefjes, zonder staart (een aardig lelijk beest). Verder kun je kijken waar kippenshows gegeven worden. Leuk zijn ook de verhalen uit de oude doos (zelfs uit 1660). Er staan bovendien talloze kippenrassen op, die gerangschikt zijn op kleur van het ei, of ze een kuif dan wel baard hebben en temperament (kippen hebben namelijk óók karakter). (ML)

6 drinken

Shotglaasjes van ijs

www.gadgetshop.com, 11,75 euro

Ook ijsklontjes gaan met de mode mee. Na de gewone vierkante kreeg je ronde. Daarna verschenen er bakken waarmee je ijs kon maken in de vorm van romantische hartjes voor in een liefdescocktail. Ook lichtgevende ijsklonten (vraag me niet hoe ze werken) zijn gesignaleerd. Nadeel van al deze creatieve inspanningen is dat de ijsklontjes wel mooier zijn dan vroeger, maar geen andere functie hebben gekregen. Je gooit ze nog steeds bij je drankje in het glas. De makers van dit product zetten de wereld op zijn kop: drank in ijs in plaats van ijs in drank. Voor 8 pond (11,75 euro) koop je een plastic bak die je gevuld met water in de vriezer zet. Op de bak plaats je een deksel, die een uitsparing in de ijsblokken vrijhoudt. Na een paar uur haal het ding uit de vriezer en heb je twaalf sterke-drank-shot-glazen van ijs. Leuk voor een feestje thuis. De dappersten slaan hun shotje natuurlijk met 'glas' en al achterover. (JL)

7 Verwarmen

Magnetronpantoffels

www.gadgetsentrends.nl, 25 euro

Sommige mensen hebben het áltijd koud. Is het 20 graden in huis, doen zij een extra trui aan. Gaat het na een snikhete dag eindelijk een beetje waaien, klagen zij dat het tocht. Als je ze een hand geeft, is het alsof je een ijsklompje beetpakt. En in bed houden ze het liefst hun sokken aan. Een kruik wil wel eens helpen, maar als je voeten koud zijn, lijkt je hele lichaam de 37 graden niet te halen. Voor al deze koukleumen bestaan er magnetronpantoffels. Een meer passende naam hadden ze niet voor kunnen bedenken voor de rode en blauwe voetverwarmers. Deze pantoffels doe je 1 minuut in de magnetron en je hebt een uur lang warme voeten. Ze zijn overigens alleen geschikt als je stil blijft zitten, op de bank. Ermee lopen kan niet. Behalve warme pantoffels, zijn dit dus blijkbaar ook relax-pantoffels. Verkrijgbaar in blauw en rood, en in maat M (36-40) en maat L (42-46). (ML)

    • Leendert van der Valk
    • Marleen Luijt