Wat heb ik straks nodig?

Wie vooruit denkt, heeft de toekomst. Niet alleen mensen, maar ook mensapen als bonobo's en orang oetans kunnen plannen, zo blijkt uit een Duits experiment met in gevangenschap levende apen (Science, 19 mei). De dieren bleken in staat om uren vantevoren een stuk gereedschap klaar te leggen dat zij nodig hadden om voedsel te bemachtigen.

Op de foto een vrouwelijke bonobo met twee papieren doosjes in haar handen, mogelijk met toekomstplannen. (SV) Foto Josefine Kalbitz/MPI-EVA

In de eerste experimenten zat er een uur vertraging tussen de selectie van het gereedschap en het binnenhalen van de beloning, een tros druiven. In bijna de helft van de gevallen slaagden de apen.

Maar in een tweede serie proeven voerden de onderzoekers de wachttijd op tot 14 uur, een nachtje slapen voor de apen. Hieraan mochten de beste bonobo en orang oetan van de eerste proef meedoen. Na één keer hadden ze het trucje door en namen ze het benodigde gereedschap 'mee naar bed' om er de volgende ochtend profijt van te hebben.

Op de foto een vrouwelijke bonobo met twee papieren doosjes in haar handen, mogelijk met toekomstplannen.