Vrouwen zijn gelukkiger met kind, baan en partner

Vrouwen die werken, én kinderen én een partner hebben, voelen zich gezonder dan leeftijdsgenoten die één of meer van deze drie taken niet vervullen. Engelse onderzoekers hebben voor het eerst in een langlopend onderzoek aangetoond dat vrouwen die op deze drie sociale vlakken 'multi-tasken' ook gelukkiger zijn (Journal of Epidemiology and Community Health, mei 2006).

Vrouw met baan, kroost en liefdesrelatie voelt zich gezond en gelukkig. Foto AP Barbara Casey holds her son Patrick while working in her home office on Feb. 19. 1998, in Naperville, Ill. A book by Sally Helgesen titled "Everyday Revolutionaries, Working Women and the Transformation of American Life" is a book about Naperville as a "typical" suburb and study of stresses of modern day life. (AP Photo/Chicago Tribune, John Kringas)
Vrouw met baan, kroost en liefdesrelatie voelt zich gezond en gelukkig. Foto AP Barbara Casey holds her son Patrick while working in her home office on Feb. 19. 1998, in Naperville, Ill. A book by Sally Helgesen titled "Everyday Revolutionaries, Working Women and the Transformation of American Life" is a book about Naperville as a "typical" suburb and study of stresses of modern day life. (AP Photo/Chicago Tribune, John Kringas) Associated Press

Uit eenmalige metingen was wel bekend dat vrouwen die het lukt om baan, kroost en een liefdesrelatie te combineren, gelukkiger zijn. Doordat de vrouwen echter maar op één tijdstip waren geënquêteerd waren de oorzaak-gevolg relaties tussen het hebben van meerdere sociale rollen en gezondheid niet te scheiden. De onderzoekers veronderstelden dat er twee oorzaak-gevolg relaties mogelijk zijn: óf mensen die ontevreden zijn door hun sociale rollen worden ongezond door toename van stresshormonen, verslechtering van hun afweer en/of negatief gedrag zoals roken en alcohol drinken, óf mensen met een ongezonde geest en lichaam kunnen moeilijker verschillende sociale rollen combineren.

Een groep van ruim 1100 Britse vrouwen, geboren in de eerste week van maart 1946, is lang gevolgd en op de leeftijden van 26, 36, 43 en 54 geïnterviewd. Op 54-jarige leeftijd werden de vrouwen in verschillende groepen ingedeeld: de multi-tasksters (vrouwen met werk, partner en kinderen), vrouwen zonder kinderen, vrouwen zonder baan, vrouwen zonder partner, hertrouwde vrouwen en vrouwen die soms wel, soms niet gewerkt hadden.

Ten opzichte van de multi-tasksters voelden de huisvrouwen zich twee maal zo vaak ongezond. Kinderloze vrouwen en alleenstaande moeders meldden ruim anderhalf maal zo vaak ongezond te zijn. Hertrouwde moeders en vrouwen met soms wel en soms geen baan, waren niet significant ongezonder.

De onderzoekers vergeleken deze uitkomsten met de interviews die de vrouwen op 26-jarige leeftijd gegeven hadden. Er bleek geen verband te bestaan tussen welbevinden op 26-jarige leeftijd en het later al dan niet multi-tasken. De onderzoekers keken ook naar de BMI (body mass index, het gewicht in kilo gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter) omdat bekend is dat te dikke mensen ook vaker ongezonder zijn. Wel wachtte vrouwen die op 26-jarige leeftijd een hoger gewicht hadden later vaker een rol als huisvrouw, maar dat verklaarde niet de verdubbeling van het onwel bevinden bij de huisvrouwen ten opzichte van de multi-tasksters. Ten slotte keken de onderzoekers nog naar sociale afkomst en geestelijke gezondheid. Tussen deze twee factoren en latere gezondheid werd geen verband vastgesteld.

Vrouwen kunnen dus niet alleen vaak goed multi-tasken, het is nog goed voor hun gezondheid ook.

Nienke van Trommel

    • Nienke van Trommel