Ten Cate kiest voor Spijkerman

Het grootste publieke geheim uit de nationale voetbalwereld van de laatste weken is eindelijk openbaar. Ajax maakte gisteren bekend dat Henk ten Cate maandag in de Amsterdam ArenA een contract voor twee jaar tekent.

De assistent-trainer van Barcelona is de opvolger van Danny Blind die vlak na de bekerfinale net als zijn hulptrainers Gerard van der Lem en Ruud Krol werd ontslagen. De 51-jarige Ten Cate kan komend seizoen beschikken over keeperstrainer Fred Grim. Die mag van de clubleiding wel blijven.

Ten Cate mag zijn eigen technische staf samenstellen. Hij ziet in Hennie Spijkerman een goede assistent. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat wij van dit project een mooi project gaan maken', liet hij in Studio Sport in Barcelona weten.

Ten Cate begon zijn trainersloopbaan bij Go Ahead Eagles als assistent van Spijkerman. Beide oefenmeesters zijn altijd goede vrienden gebleven. Spijkerman stapte afgelopen seizoen op bij FC Zwolle nadat supporters hem bedreigden. Hij kwam daarna tot rust bij Ten Cate in Barcelona.

Maandag zal wellicht ook duidelijk worden hoeveel spelers Ten Cate mag halen. Ajax nam afgelopen maand afscheid van liefst negen voetballers met aflopende contracten. Verdediger Grygera heeft ook aangegeven dat hij de club wil verlaten. Ajax heeft zich vooralsnog alleen versterkt met Jaap Stam en Kenneth Perez.

Bekend is dat middenvelder Edgar Davids een warme band heeftmet Ten Cate. Davids club Tottenham Hotspur wil vooralsnog niet meewerken aan het vertrek van Davids.