Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer aandacht voor de partijcongressen van de VVD en het CDA en een interview met de Amerikaanse zanger Bruce Springsteen over zijn optreden in Nederland met nummers van Pete Seeger. Ned.3, 22.10-22.35u.

In de humoristische Tsjechische film Pupendo van Jan Hrebejk over integriteit en keuzes een portret van twee families in het Tsjecho-Slowakije uit het midden van de jaren tachtig. Het gezin van beeldhouwer Bedrich Mára leeft in de marge en vertegenwoordigt het verzet terwijl schooldirecteur Míla Brecka en zijn vrouw collaboreren met het communistische systeem. Ned.3, 14.35-16.28u.

INFORMATIEF

Natuurlijk Nico. Vogelkenner en natuurliefhebber Nico de Haan bezoekt in deze eerste aflevering van een nieuwe serie Maasheggen en Maasduinen, op de grens tussen Brabant en Limburg. De Brabantse oever bestaat uit rivierklei met een begroeiing van gevlochten meidoorn. De oostelijke, Limburgse kant, is zandgrond en bevat vennetjes, heide en zandheuvels. De vogels hebben in het voorjaar hun eigen zangrepertoire. Aandacht voor o.a. de havik, specht, buizerd en sperwer. Kinderen krijgen tips om vogels te kijken. Ned.1, 17.05-17.30u.

Wildlife: Baltische wolf. Door de angst van mensen voor de wolf is het dier bijna helemaal verdreven van het Europese continent. Door meer kennis en beter begrip over het gedrag van de beseften mensen dat wolven een belangrijk onderdeel van het ecosysteem zijn. In deze documentaire zien we hoe mens en wolf, ondanks spanningen, in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen naast elkaar kunnen leven. Ned.1, 17.30-18.27u.

Met grenzeloze ambitie. De interieurontwerper van de nouveau riche Eric Kuster, wil na showrooms in Amsterdam, Dubai en Moskou in Amerika voet aan de grond krijgen. De interieurs van zijn hand stralen glitter en glamour uit. Grote vraag is nu of de Amerikanen ook zo enthousiast zijn over zijn ontwerpen. RTL7, 18.00-19.00u.

Blauw bloed. Royaltyprogramma met o.a. het actuele koninklijk nieuws en de werkbezoeken van leden van onze koninklijke familie. Deze week prinses Aimée, de vrouw van prins Floris. Toonaangevende couturiers vertellen over haar kledingkeuze. Verder een interview met jonkheer C. van Eysinga. Hij was kamerheer van koningin Juliana en heeft talloze dierbare herinneringen aan onze koninklijke familie. Ned. 1, 19.30-19.55u.

Is it real?: Exorcism. Sinds de première van The exorcist in 1973 is er een nieuwe interesse in satan en z'n gastheren. Wij zijn getuige van uitdrijvingen en zien hoe wetenschappers in het menselijk brein zoeken naar kwade geesten. National Geographic, 23.00-00.00u.

AMUSEMENT

Najib loopt warm. Tweede aflevering van een zesdelig cabaretprogramma waarin Najib Amhali en Mimoun Ouled Radi Oranje aan de wereldtitel voetbal proberen te helpen. Zie ook pagina 16. Ned. 3, 19.30-20.05u.

Rauw. Jennifer Hoffman en Georgina Verbaan spelen in deze 'improvisatiecomedy' twee totaal verschillende meiden die samen een appartement delen. Hun enige houvast is de opdrachten van spelleider Harm Edens. Talpa, 23.05-23.35u.

muziek

BBC Young musician 2006: The final. Verslag van de finale van de muziekwedstrijd 'BBC Young Musician of the Year 2006' vanuit The Sage Gateshead. M.m.v. Northern Sinfonia o.l.v. Yan Pascal Tortelier en een optreden van violiste Nicola Benedetti. BBC2, 18.20-21.10u.

Finale Eurovisie Songfestival. Finale vanuit de Olympic Stadium's Indoor Hall te Athene. De sporthal is tijdens het Eurovisie Songfestival omgebouwd tot een grote muziektempel met een ronde bühne van dertien meter doorsnede. In totaal twintig camera's brengen het muziekspektakel in beeld. Presentatie: Maria Menounos en Sakis Rouvas. Het Nederlands commentaar komt van Cornald Maas en Paul de Leeuw. Ned.2, 21.00-00.10u.

Four sessions. Concertregistratie van Bruce Springsteen met nummers van zijn pas verschenen cover-cd We shall overcome: The Seeger sessions. BBC2, 0.40-1.40u.

KUNST

Nieuw in Nederland: Romeins wijnservies. Een dertigdelig Romeins wijnservies van brons, uit de tweede tot derde eeuw, dat vorig jaar in Nederland is opgegraven bij de aanleg van een snelweg, pronkt nu in Het Rijksmuseum van Oudheden. Ned. 1, 16.50-17.05u.

Culture show. Vanavond met o.a. The Pet Shop Boys die terugblikken op hun 25-jarige carrière, een zoektocht naar de echte Leonardo da Vinci, de historie van voetballiedjes en de bloeiende festivalcultuur. BBC2, 21.10-22.00u.

Cinema.nl: Filmfestival Cannes 2006. Verslag van de verfilming van de bestseller Fast Food Nation van Eric Schlosser en de animatiefilm Over the Hedge, met stemmen van Bruce Willis, Nick Nolte en Wlliam Shatner. Ned. 3, 01.10-01.40u.