Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met de twee 93-jarige oud-atletes Elfriede Kaun en Gretel Bergmann over hun herinneringen aan 1936 en het Olympisch Stadion in Berlijn waar 9 juli finale van het WK voetbal wordt gehouden. Kaun won brons bij het hoogspringen en werd uitgebreid gefilmd door Leni Riefenstahl. Gretel Bergmann werd kort voor de Olympische Spelen spelen uit het Duitse Olympisch Team gezet omdat ze joods was. Ned.1, 20.30-21.05u.

Hella van der Wijst praat met columnist François de Waal in haar programma De Wandeling over boosheid, minderwaardigheidsgevoel en manieren om te voorkomen dat het leven wordt verpest. De Waal publiceerde jarenlang in de Volkskrant stukjes waarin hij iedereen dood wenste en erger. Hij kreeg zelfs een veroordeling aan zijn broek. Ned.1, 9.30-10.00u. Foto Eduard Ernst Ernst, Eduard

documentaire

Andere tijden: De Telegraaf-rellen van 1966. Terugblik op charges, vlammen en traangas met bouwvakkers, betrokkenen én Telegraafjournalisten. Politieagent De Weerd stond doodsangsten uit toen hij op dinsdag 14 juni 1966 werd belaagd door woedende bouwvakkers die hem uitscholden voor moordenaar. De Telegraaf bracht op die dinsdag het bericht dat metselaar Jan Weggelaar een dag eerder tijdens een protestdemonstratie tegen korting op het vakantiegeld niet door politiegeweld om het leven was gekomen. Dat was tegen het zere been van de bouwvakkers. Ned.3, 20.35-21.10u.

OverLeven: Gamend leren doden. De Belgische jongen die vorige week in Antwerpen drie mensen neerschoot, zou op het idee gebracht zijn door een gewelddadig computerspel, Grand Theft Auto. België 2 (Canvas), 21.05-21.50u.

Tegenlicht: Hoe begin je een revolutie. Verhaal van twee jonge politieke activisten, Murad en Emin, die een vreedzame oranje revolutie in Azerbajdzjan voor elkaar hopen te krijgen. Ze zijn geïnspireerd door de recente revoluties in Servië en de buurlanden Georgië en de Oekraïne, waar massale protesten na frauduleus verlopen verkiezingen autoritaire regimes ten val wisten te brengen. Ned.3, 21.10-22.10u.

The sinking of the Estonia. Op 27 september 1994 voltrok zich de grootste scheepsramp uit de Europese naoorlogse geschiedenis. De autoferry Estonia was op weg van Tallinn naar Stockholm maar kwam in onstuimig weer terecht. België 2 (Canvas), 21.50-22.40u.

RTL Dossier: De eerste hoofdtransplantatie. In deze documentaire wordt een strijd tussen Amerikaanse en Russische wetenschappers gevolgd. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn zij al bezig met hoofdtransplantaties en ze boeken resultaten. Te zien zijn nooit eerder vertoonde beelden van een hond met twee hoofden, waarvan één is getransplanteerd. RTL4, 23.00-24.00u.

Lichtpunt: Wapens voor massamisleiding. Over de rol van de Amerikaanse media in de aanloop van de oorlog tegen Irak. Een mediacriticus onderzoekt de rol van het Pentagon en het Witte Huis en kijkt of de media moedwillig werd misleid. België 2 (Canvas), 23.15-0.15u.

Panorama: Fingerprints in the dock. Een gewoon moordonderzoek in een Schots plaatsje resulteerde in zware beschuldigingen tegen twee mensen, die onschuldig bleken te zijn. Wat ging er mis met het nemen en identificeren van de vingerafdrukken? BBC1, 23.15-24.00u.

praatprogramma

Spraakmakers. Gesprek met wielrenner Tom Boonen in Monte Carlo over nestwarmte, vriendschap, winnen, verliezen, sterrendom en ambitie. Boonen is na Merckx de eerste Belgische renner met de status van een ster. België 2 (Canvas), 22.40-23.15u.

kunst

Close-up: Goudstikker, erfenis op drift. De Nederlandse regering besloot twee maanden geleden om de erven van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker meer dan 250 waardevolle schilderijen terug te geven, die door de nazi's waren geroofd. Maar niet iedereen is blij met deze beslissing. Ned.1, 19.00-20.00u.

Picabia. Gesprek met beeldend kunstenaar Florentijn Hofman en Madeleine Berkhemer. Zij timmert sterk aan de weg met erotisch geladen werk. Ned.3, 23.00-23.50u.

muziek

Vrije geluiden. De Franse violist en filmregisseur Bruno Monsaingeon slaagt erin om, bijna 25 jaar na zijn dood, nog steeds met de Canadese pianist Glenn Gould te communiceren. Hij voert het Strijkkwartet van Gould uit en legt uit wat zeven films en jaren van vriendschap hem geleerd hebben over de geniale Canadees. Ned.3, 11.00-12.00u.

Klassiek: Eurovision Young Musicians: Finale. Finale met achttien jonge musici. Aangezien 2006 in het teken staat van het 250ste geboortejaar van Mozart spelen de musici alleen composities van Mozart. Pianiste Kate Sebring vertegenwoordigt Nederland en tracht zich in Wenen te onderscheiden in techniek, interpretatie en expressiviteit. Ned.3, 14.10-14.55u.