Televisie Overige films

Blinky Bill (Yoram Gross, 1992, Australië). Ambitieuze animatiefilm over koalabeertje in door houthakkers bedreigd bos. RTL4, 14.05-16.05u.

Advise and Consent (Otto Preminger, 1962, VS). Pakkend, met sterren bevolkt politiek melodrama van meester-cineast Preminger over chantage, gekonkel en zelfmoord onder senatoren in Washington. Met Don Murray, de laatste rol van Charles Laughton, Henry Fonda, Walter Pidgeon, Lew Ayres. BBC2, 14.35-16.50u., zwart-wit.

Nothing But Trouble (Dan Aykroyd, 1991, VS). Idiote 'comedy' vol studentikoze meligheid in de traditie van Saturday Night Live en het idioom van een stripverhaal. Met Aykroyd zelf als een stokoude, moordzuchtige rechter die resideert op een autokerkhof, te midden van lompen en kermisattracties. Chevy Chase is diens geborneerde slachtoffer. Ook met Demi Moore, John Candy. Net5, 17.20-19.05u.

Crocodile Dundee in Los Angeles (Simon Wincer, 2001, VS/Australië). In tweede vervolgfilm (het origineel stamt alweer uit 1986) beweegt de Australische 'bushwalker' Paul Hogan zich met zijn opzichtige laarzen, zijn enorme hoed en zijn grijnzende naïviteit door Hollywood. Van een bewonderenswaardige simpelheid. SBS6, 21.00-22.50u.

Ransom (Ron Howard, 1996, VS). Door en door Amerikaans vehikel voor Mel Gibson levert het zoveelste bewijs dat de burger beter het recht in eigen hand kan nemen. Luchtvaartgigant looft beloning uit voor wie de ontvoerders van zijn kind weet te vinden. Met Gary Sinise als het brein achter de kidnapping. Net5, 21.00-23.25u.

Tears of the Sun (Antoine Fuqua, 2003, VS). Moslims zijn goddeloze barbaren in actiefilm waarin marinier Bruce Willis dokter Monica Bellucci en wat katholieken moet redden uit Nigeria, waar net een burgeroorlog tussen moslims en christenen is uitgebroken. RTL5, 22.00-0.15u.

Ride with the Devil (Ang Lee, 1999, VS). Even duur als traag en picturaal indrukwekkend epos over de Amerikaanse Burgeroorlog (1860-1865) pretendeert een analyse te bieden van psychologische oorlogsmechanismen. Speelt in het zuiden van de staat Missouri. BBC2, 22.00-0.10u.

Easy Rider (Dennis Hopper, 1969, VS). Invloedrijke 'road movie'-klassieker, met Dennis Hopper en Peter Fonda als gemotoriseerde hippies. Ook met Jack Nicholson. Muziek van The Byrds, The Band, Jimi Hendrix, Steppenwolf. België 2, 22.50-0.25u.

Rocky II (Sylvester Stallone, 1979, VS). Tweede aflevering van Stallone's succesvolle boksers-serie herhaalt het stramien van het origineel uit 1976: Stallone moet eerst opnieuw underdog worden, en trouwen met het meisje uit de dierenwinkel, om andermaal in een lange boksfinale als overwinnaar uit de strijd te komen. RTL7, 23.00-1.15u., onderbroken door reclame.

The Medicine Man (John McTiernan, 1992, VS). Ecologisch verantwoorde 'romantic comedy' speelt in de door bulldozers bedreigde regenwouden van de Amazone. Stadsjuffer Lorraine Bracco raakt er gecharmeerd van zachtaardige biochemicus Sean Connery. Net5, 23.25-1.20u., onderbroken door reclame.

Where Eagles Dare (Brian G. Hutton, 1969, GB). Heroïsche avonturenfilm naar roman van Alistair MacLean. Richard Burton en Clint Eastwood dienen in Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse officier te bevrijden uit een hermetisch afgesloten Duits kasteel. BBC1, 0.25-2.55u.

Double Take (George Gallo, 2001, VS). Verwarrende actiekomedie waarin zakenman Orlando Jones op de hielen wordt gezeten door politie, maffia en de raadselachtige kruimeldief Eddie Griffin. België 1, 0.35-2.05u.