Spoeddebat over Hirsi Ali op 16/5

De minister weet dit toch al jaren? Ayaan Hirsi Ali heeft het bovendien de minister geruime tijd geleden zelf gemeld in een telefoongesprek over Taïda Pasic. De minister heeft niets gedaan. (Femke Halsema, fractievoorzitter GroenLinks, tijdens spoeddebat in de Tweede Kamer)

Wat heeft de VVD gedaan toen mevrouw Hirsi Ali op de kandidatenlijst kwam? (Hilbrand Nawijn, Groep Nawijn)

Er is toen overwogen of [de onjuistheden in haar vluchtverhaal] een probleem zouden kunnen opleveren. Er is toen gezegd dat er een politiek risico zou kunnen zijn (...) De toenmalige leiding van de fractie en die van de partij - vooral de partij gaat hierover - heeft besloten dat risico te aanvaarden. (Willibrord van Beek, fractievoorzitter VVD)

Het enige wat ik wist, was dat er twijfels waren bij haar vluchtverhaal. Dat blijkt ook. Zij heeft er in 2002 ook wat over gezegd. (Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken)

In al die jaren dat Ayaan Hirsi Ali prominent TweedeKamerlid was (...) heeft u niets gedaan ondanks al die interviews die zij heeft afgegeven. En dan is nu één televisie-uitzending voldoende? (Femke Halsema)

Omdat zij toen zelf die link legde dat zij gelogen had. Ja, dat was het punt. (Minister Verdonk)

Als iemand zegt dat hij Piet de Boer heet en de zoon is van Piet Jansen, moet hij er dus zelf bij zeggen dat hij zijn naam heeft verzonnen, want anders is er volgens u niets aan de hand. (Wouter Bos, fractievoorzitter PvdA)

(...) kan zij mij eens vertellen wat sinds jaren het e-mailadres van Ayaan Hirsi Ali is? (Femke Halsema)

Geen idee. (Minister Verdonk)

Ik heb toestemming om het te zeggen. U kent het ook, want u mailt met haar. Magan@tweedekamer.nl. U kent het al jaren! (Femke Halsema)

Ik wil hier echt afstand van nemen. Ik heb nog nooit gemaild met Ayaan Hirsi Ali (...) Denkt u dat ik dit een fijne situatie vind? Denkt u dat ik mij hierdoor als mens niet aangesproken voel? Dat voel ik mij wel. Maar ik ben ook minister. En als ik dit soort zaken weet, moet ik maatregelen nemen. (Minister Verdonk)