Speler ADO is doelwit justitie

Het onderzoek van justitie naar omkoping in het Nederlandse betaalde voetbal richt zich onder meer op een 29-jarige verdediger van ADO Den Haag die inmiddels geen deel meer uitmaakt van de selectie.

Dat hebben diverse ingewijden bevestigd. ADO Den Haag wil 'in het belang van het onderzoek' niet ingaan op de identiteit van de speler en de achtergrond van de affaire. Wel schrijft clubdirecteur R. Langenbach in een verklaring zelf justitie te hebben ingeschakeld. 'Een aantal maanden geleden heeft ons namelijk informatie bereikt over de speler in kwestie', aldus Langenbach. Inmiddels zijn diverse andere spelers en personeelsleden van ADO Den Haag gehoord. De verdediger, tevens international voor de Nederlandse Antillen, is in de winterstop verhuurd.

Het openbaar ministerie in Den Haag, dat onderzoek doet naar de fraude, wil evenmin ingaan op de identiteit van de Haagse speler. Persofficier De Groot zei gisteravond dat er 'aanwijzingen' zijn, maar hij kon niet aangeven in hoeverre die gebaseerd zijn op feiten. 'Het onderzoek bevindt zich nog in een oriënterende fase.' Justitie meldde eerder al dat het om een breed onderzoek gaat dat zich richt op het gehele Nederlandse betaalde voetbal.

FC Utrecht en Willem II maakten gisteren op hun websites bekend niet door justitie te zijn benaderd in het kader van het onderzoek naar omkoping. Sommige media hadden ook deze clubs daarmee in verband gebracht.

Twee jaar geleden ontstond veel commotie nadat adviesbureau KPMG had geconcludeerd dat het Nederlandse voetbal door een gebrek aan preventie kwetsbaar is voor georganiseerde criminaliteit. Volgens justitie is het rapport van de consultant, geschreven in opdracht van het ministerie van Justitie, niet de aanleiding voor het huidige onderzoek.

    • Jaco Alberts Erik van der Walle