Sambasunda: Rahwana's Cry

Wie een vakantie zonder goede muziek wil, kan na Saoedie Arabië maar het best naar Indonesië gaan. Kitsch en namaak zetten de toon, van brandend zand tot bonkende beats.

Dat Sambasunda de opwindendste band van Indonesië zou zijn zoals op Rahwana's Cry staat afgedrukt, betekent dus weinig. Het woord 'Samba' in de bandnaam is daarbij bedrieglijk; met Brazilië heeft deze muziek geen bliksem te maken. Wel is het leider Ismet Ruchimat gelukt een brug te slaan tussen de onverbiddelijke staccato's van het gamelan-slagwerk en een charmante soort heel vloeiende muziek met fluiten, stemmen en violen.

Dat het resultaat vaak nogal illustratief klinkt, past bij de zang van Rita Tila die met haar breekbare popjes-stem lijkt te dingen naar een rol in een Bollywood film. Oh sterke man, kom mij redden uit de klauwen van het boze beest.

Op 4 juni staat het 14-koppige Sambasunda op de Music Meeting in Nijmegen.

Sambasunda: Rahwana's Cry (Network 28.867; distr. Munich) ***
    • Frans van Leeuwen