Ruzie om rijst

Een klein biotechbedrijfje, Ventria Bioscience, veroorzaakt flinke onrust onder Amerikaanse rijstboeren. Ventria plant genetisch gemanipuleerde rijst dat twee menselijke genen in zich draagt. De rijstkorrels bevatten door de gentische verandering de menselijke eiwitten lactoferrine en lysozym, die ook voorkomen in moedermelk, speeksel en traanvocht. De eiwitten wil Ventria gebruiken om jonge kinderen te redden van een wisse dood als gevolg van acute diarree.

Boer Greg Hessong op zijn veld met genetisch gemanipuleerde rijst van het bedrijf Ventria in Plymouth, NorthCarolina. Foto ap ** ADVANCE FOR MONDAY MAY 15 **FILE ** Greg Hessong walks out of the field of genetically engineered rice after pulling some weeds Friday, July 1, 2005, near Plymouth, N.C. In its quest to genetically engineer rice with human genes to produce a treatment for childhood diarrhea, tiny Ventria Bioscience has made an astonishing number of powerful enemies spanning the political spectrum. (AP Photo/Winston-Salem Journal, Karen Tam) Associated Press

Maar rijstboeren en milieuorganisaties vrezen dat de menselijke genen via het stuifmeel ook in rijstplanten van naburige boeren terecht kunnen komen en daardoor in de voedselketen kunnen belanden. De landerijen van Ventria zijn volgens hen een farmaceutische fabriek in de open lucht'. Ventria moet weg. Dit kleine bedrijfje kan enorme problemen veroorzaken', zei Bob Papanos van de vereniging van Amerikaanse rijstproducenten deze week tegenover persbureau AP.

De rijstboeren zijn bang voor hun handel, omdat er grote weerstand is van consumenten tegen genetische manipulatie. Ventria-rijst zou andere rijst kunnen vervuilen. Om die reden moest Ventria in 2004 al Californië verlaten omdat de export naar Japan in gevaar kwam, en werd zij vorig jaar uit Missouri gejaagd nadat bierbrouwer Anheuser-Busch bezwaar had gemaakt. Nu zit het in North Carolina, waar geen grote rijstboeren zijn. Maar nog altijd achtervolgen tegenstanders het bedrijf.

Ventria houdt ondertussen vol dat tegenstanders de problemen overdrijven. Rijst is een zelfbestuiver', zegt directeur Scott Deeter van Ventria, en dus is er geen risico voor besmetting.

    • Sander Voormolen