RTL FM dreigt uit de ether te verdwijnen

Het commerciële radiostation RTL FM dreigt per 8 juli zijn zendvergunning kwijt te raken. Op advies van staatssecretaris Medy van der Laan (Media, D66) heeft het ministerie van EZ gisteren besloten de ethervergunning aan radiostation 100% NL over te dragen. De rechter oordeelde eerder al dat RTL FM in 2003 onterecht een licentie kreeg bij de frequentieveiling. Door een procedurefout liep 100% NL de vergunning mis, waar het wel recht op had. Saillant detail is dat 100% NL niet meer dan 8.000 euro voor de etherfrequentie heeft geboden, terwijl RTL FM er 23 miljoen voor betaalde. Bij de veiling van frequenties werd indertijd in de eerste plaats gelet op de kwaliteit van de ingediende plannen; het geboden bedrag kwam pas op de tweede plaats.

Fons van Westerloo, directeur van RTL FM, tekent bezwaar aan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven om het besluit op te laten schorten. Van Westerloo: 'Maar als de overheid toegeeft destijds deze enorme fout gemaakt te hebben, moet ik me erbij neerleggen en zendt RTL FM alleen nog via de kabel uit.' Van Westerloo wil wel zijn geld terug: 12 miljoen euro aan licentiekosten die hij tot nu toe betaalde. Zestig procent van de RTL FM-luisteraars luistert via de kabel.