Rijs wint prijs beste reisboek

Bart Rijs heeft gisteren voor zijn boek Het Hemels Vaderland de Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek van 2005 gekregen. De jury prees de 'noeste journalistieke arbeid' van Rijs' geschiedkundige speurtocht naar een groep Hollanders die na eeuwen zwerven in Siberië terechtkwam. Rijs, voormalig Balkan-correspondent van de Volkskrant en mede-auteur van het boek Het Zwartste Scenario werkt tegenwoordig als communicatieadviseur voor Artsen zonder Grenzen.

Rijs volgde voor zijn boek de voetsporen van de Hollanders: van Groningen naar Brandenburg en de omgeving van Gdansk, via Polen, Oekraïne en Rusland naar Siberië, waar na eeuwen nog altijd afstammelingen wonen. Hij bestudeerde archieven en woonde zes weken in het Siberische dorp van de Nederlandse nederzetting.

Andere genomineerden voor de Bob den Uyl Prijs, die gisteren voor de derde keer werd uitgereikt, waren onder meer Philippe Remarque met Boze Geesten van Berlijn, Nigeriaanse toestanden van Gerbert van der Aa en Standplaats Peking van Jan van der Putten.

Voor Rijs was de prijs een volslagen verrassing. De competitie was zwaar: hij had zelf erg genoten van het boek van Jan van der Putten('verplichte kost voor correspondenten'), en van dat van Philippe Remarque: 'Eindelijk eens geschreven door een echte conservatief, heerlijk.'

Het prijzengeld van 5000 euro zal Rijs gebruiken om zijn woonboot op te knappen. 'Ik vond het een ondraaglijk idee om terug in Nederland ook nog in een echt huis te gaan wonen.'